Turcia a ajuns în fața celei mai grele decizii pe care, până la urmă, trebuie să o ia autoritățile din orice țară care a crescut puternic, pe datorie. Fie înăsprește politica monetară, limitând accesul la credit dar temperând astfel și devalorizarea monedei fie merge înainte aruncând “cărbuni” în economie dar riscând o “aterizare forțată”.  Banca centrală a țării considerate una dintre minunile crizei a decis să meargă pe varianta mai prudentă și să crească dobânda de politică monetară. Decizia pare firească într-o țară unde inflația a fcăut ravagii ani la rândul. Și totuși, există un revres al medaliei.  'Ne aşteptăm ca majorarea dobânzii de referinţă să aibă ca rezultat creşterea costurilor de finanţare şi încetinirea ritmului de creştere economică, ceea ce va pune presiuni asupra profitabilităţii şi calităţii activelor băncilor în cursul anului 2014', declara analistul Moody's, Irakli Pipia.
La o reuniune de urgenţă organizată săptămâna trecută, Banca Centrală a Turciei a majorat puternic dobânda de politică monetară până la 10%, de la 4,5%, în încercarea de a opri deprecierea lirei în raport cu dolarul şi moneda euro. 
De asemenea, Banca Centrală a majorat dobânda la facilităţile de credit cu termen pe o zi de la 7,75% până la 12%, în timp ce dobânda la facilităţile de depozit pe termen de o zi a fost majorată de la 3,5% până la 8%.
Moody's se aşteaptă ca înăsprirea politicii monetare să crească riscurile la adresa prognozei de creştere economică de 3% pentru 2014 şi, în consecinţă, să afecteze mediul operaţional pentru băncile turceşti.
'Ne aşteptăm ca riscurile în jos asupra creşterii economice provenite de pe urma înăspririi politicii monetare să afecteze calitatea actualelor credite şi, de asemenea, să limiteze oportunităţile pentru creşterea creditării. Cu toate acestea, începând din 2008, indicatorii de profitabilitate ai băncilor turceşti s-au numărat printre cei mai solizi comparativ cu concurenţii din regiune şi la nivel global', apreciază Moody's.
În prezent, Turcia beneficiază din partea Moody's de un rating 'BBB minus', cel mai mic rating din categoria investment grade.

Te-ar putea interesa și: