Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu îşi retrage declaraţiile privind impozitarea pensiilor, spunând că nici nu s-a pus problema de aşa ceva.

Noua poziţie a lui Vlădescu vine după ce premierul Boc a declarat la Pucheni că ideile despre impozitarea pensiilor aparţin „unei noi filozofii fiscale a lui Vlădescu” pe care guvernul n-a luat-o în discuţie. Boc a precizat că nici nu se pune problema impozitării pensiilor.

Ministrul Finanţelor a lansat ideea taxării pensiilor într-un interviu acordat pe 12 februarie revistei Capital, publicat în acest număr al revistei, şi a reluat ideea într-un alt interviu pentru site-ul money.ro.

Ulterior, a declarat pentru agenţia Mediafax: „acum nu este nici măcar momentul unei dezbateri publice. Nu există niciun fel de intenţie de impozitare a pensiilor şi nici intenţia unei dezbateri publice privind impozitarea lor”.

Însă, în urmă cu câteva zile, ministrul susţinea contrariul. Ideile din „noua filozofie fiscală” a lui Vlădescu au rămas înregistrată în memoria reportofoanelor. Ministrul a lansat dezbaterea din proprie iniţiativă şi făcut referiri clare la intenţiile de a taxa veniturile din pensii.

ASCULTĂ AICI DECLARAȚIA LUI VLĂDESCU DESPRE IMPOZITAREA PENSIILOR



Nu este prima dată când Vlădescu îşi retrage declaraţiile făcute în faţa ziariştilor. În 2007, în perioada în care guvernul condus de Tăriceanu era de acord cu propunerea PSD de majorare a pensiilor, Vlădescu a declarat că, în cazul aprobării acestei iniţiative, va demisiona din funcţia de ministru al Finanţelor. După ce declaraţia a apărut în presă, Vlădescu a emis un comunicat de presă în care a negat că ar fi afirmat aşa ceva. La mai puţin de două luni de la incident, Vlădescu s-a retras din funcţia de ministru. Abia după ce guvernul Tăriceanu nu a mai fost la putere, Vlădescu a recunoscut că motivul demisiei a fost majorarea pensiilor.