Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a fost invitat, vineri, de către jurnalista Emma Zeicescu la GÂNDUL LIVE. Membrul Executivului a criticat în termeni duri „jocul ”pe care PSD îl realizează în Parlament, în ceea ce privește legea carantinării și izolării, catalogându-l drept o bătaie de joc la adresa românilor. În același timp, ministrul spune că social-democrații nu și-au ales președintele printr-un congres.

„Atâta timp cât ai o majoritatea în Parlament formată din PSD și ALDE a fost greu. În Senat e o majoritate PSD, în interiorul PSD care îl contestă pe Marcel Ciolacu. Nu își mai pun odată data alegerilor. E o problemă de responsabilitate. Sunt iresponsabili. De ce să ne batem PSD cu PNL? Pe ce? Pe sănătatea românilor?”, a declarat Virgil Popescu, potrivit Gândul.ro.

Ministrul, dezamăgit de nerespecta măsurilor impuse

„Am crezut că oamenii vor înțelege că relaxarea e un lucru normal și că va trebui să respectăm anumite reguli. Monitorizăm din două în două săptămâni și vom lua măsuri în funcție de ceeea ce se întâmplă. Până nu vom închide câteva cluburi celebre lumea nu se va potoli”, a mai spus ministrul.

Cât privește informația din spațiul public cu închiderea tereselor, Ministrul Economiei a dezmințit informația, subliniind că „încercăm să stabilizăm zona de teresa, apoi vom deschide și restaurantele”.

Ce se întâmplă cu economia României

În ceea ce privește sectorul economic din România, ministrul Popescu a subliniat că avem o creștere economică mică, în ciuda tuturor problemelor cauzate de pandemie

„Economia în România nu a fost în lockdown, cum au fost economiile țărilor din Vest. La noi a fost într-un lockdown parțial. A fost afectat sectorului turismului, școlile, grădinițe. Am avut probleme cu industria auto care a fost închisă o perioadă din timp. Economia și-a revenit și a început să meargă. Încasările  la buget din cursul lunii iunie au fost mai mari decât în luna iunie a anului 2019”, a mai declarat Virgil Popescu.

Când se redeschid restaurantele

În ceea ce privește deschiderea restaurantelor din toamnă, ministrul spune că există o posibilitate și că ordinul de ministru comun e pregătit: „De două săptămâni avem ordinul pregătit.Însă așteptăm să scadă numărul de cazuri după evaluările epidemiologice. Cei din HORECA ar trebui să se gândească să respecte măsurile de protecție. Ei trebuie să fie principalii vectori de respectare a măsurilor de protecție”.

Legea privind carantina și izolarea a fost adoptată joi seară de Senat, în calitate de cameră decizională. Raportul legii a fost modificat miercuri seara de senatorii juriști, care au adoptat mai multe amendamente. După adoptare, proiectul stă la Parlament două zile, termen pentru contestarea la CCR. După cele 2 zile, legea va fi trimisă la promulgare. De asemenea, după promulgare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.