''Situaţia la Aeroportul 'Ştefan cel Mare' este una încurajatoare faţă de alte investiţii (…) Mă bucur că este finanţat din fonduri europene şi că aeroportul Suceava o să aibă posibilitatea să primească inclusiv aeronave mari'', a spus Şova.

El a anunţat că, miercuri, va intra în şedinţă de guvern cu o ordonanţă de urgenţă prin care urmează să se rezolve o serie de probleme ce blochează proiecte în domeniul transporturilor, în special în ce priveşte aeroporturile, pentru că se va schimba sistemul clasic de rambursare cu acela de decontare.

''Din nefericire nu s-a ocupat nimeni de aceste aspecte cu aeroporturile care se află sub consiliile judeţene şi care întâmpină, toate, în dezvoltarea proiectelor aceleaşi probleme financiare. Am înţeles că mecanismul acesta financiar al rambursării, şi care putea fi modificat demult, a blocat practic orice absorbţie de fonduri europene. La momentul 5 aprilie, când am preluat mandatul de ministru al Transporturilor, gradul de absorbţie pe domeniul aerian era de 0,18% şi trebuie în 2014-2015 să facem 100%. Normal avem 100 de milioane de euro pentru 2007-2013 pentru aeroporturile din România, urmând ca pentru 2014-2020 să facem o altă alocare pe aeroporturi'', a spus Şova.

Aeroportul de la Salcea a fost închis pentru modernizare în luna ianuarie, lucrările fiind realizate printr-un proiect de 105 milioane de lei din fonduri europene prin POS – Transporturi. Preşedintele CJ Suceava a dat asigurări că lucrările exterioare de modernizarea şi reabilitare vor finalizate în luna noiembrie, întreaga investiţie având termen final la începutul anului viitor.

Lucrările de modernizare la aeroportul sucevean sunt realizate prin trei proiecte, unul finanţat de Romatsa, ce instalează aparatura de control şi trafic aerian, unul de modernizare a pistei şi a sistemului de balizaj, finanţat de Uniunea Europeană, şi un proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile CJ Suceava.

Prin proiectul cu finanţare europeană se modernizează pista de rulare, balizajul, se construieşte un nou turn de control şi se pregăteşte terenul în vederea amplasării sistemului de navigaţie tip ILS. Pista elastică şi creşterea portanţei prin proiectul de modernizare va permite aterizarea şi decolarea pe aeroportul sucevean şi a aeronavelor mari, de tip Boeing 767.

SURSA: Agerpres