Europa nu trebuie să perceapă rezultatul referendumului britanic doar ca pe o voce a alegătorilor britanici, ci ca pe un mesaj adresat întregii Uniuni Europene, a subliniat şeful diplomaţiei slovace la o reuniune a Consiliului UE, desfăşurată vineri la Luxemburg. 

'Uniunea Europeană este mai puternică împreună cu Marea Britanie, dar trebuie să reflectăm la ceea ce s-a întâmplat', a indicat Miroslav Lajcak. 'Credem în proiectul european, dar trebuie să facem acest proiect mai atractiv pentru cetăţenii noştri. Trebuie să le câştigăm sprijinul pentru el', a explicat în continuare ministrul slovac de externe. 

Întrebat de ziarişti dacă un referendum după modelul celui britanic ar putea fi convocat şi în ţara sa, Miroslav Lajcak a respins această posibilitate, amintind că ideea europeană se bucură de un sprijin substanţial în Slovacia, ţară care s-a schimbat în bine după aderarea la UE. 

'Dar ştim că valul de euroscepticism creşte în statele UE şi de acest lucru trebuie ţinut cont', a avertizat totuşi şeful diplomaţiei de la Bratislava cu o săptămână înainte ca ţara sa să preia preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. 

AGERPRES