"Am văzut amendamentele din Senat cu privire la transportul gratuit al studenţilor şi nu sunt de acord cu ele. Programul de guvernare specifică foarte clar că studenţii vor beneficia de gratuitate pe tren. De aceea consider că forma adoptată şi asumată de Guvern este cea dorită de studenţi şi aşa trebuie să rămână", spune Gabriel Petrea, referitor la amendamentele aduse proiectului de lege pentru aprobarea OUG 2/2017. 

Ministrul Gabriel Petrea a declarat că nu trebuie restrânsă gratuitatea în privinţa transportului studenţilor. 

"Împreună cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, cu cei de la CFR, am stabilit nişte principii pe care trebuie să le respectăm, (…) pe care noi, în şedinţa de Guvern, când am adoptat acea hotărâre de Guvern, ni le-am asumat", a spus Petrea, referindu-se la hotărârea ce vizează aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi. 

Potrivit lui Petrea, în acea hotărâre se specifică foarte clar faptul că studenţii din România, indiferent de forma de învăţământ, de vârstă şi de distanţa pe care se deplasează, au gratuitate la transportul cu trenul. 

"Nu e normal să-mi schimb punctul de vedere că acum a ajuns OUG-ul în Parlament. (…) Mai mult decât atât, studenţii beneficiază de mobilitate, de programe de internship, de practică, de vizite de studiu. Şi ele fac parte din planul de învăţământ şi trebuie incluse în această gratuitate", a arătat Petrea. 

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat vineri Parlamentului să respingă cele două amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017. 

Aceste amendamente au fost formulate şi avizate de Comisia pentru buget-finanţe din Senat (care stabileşte că gratuitate la transportul feroviar se acordă studenţilor doar pe ruta localitate de domiciliu – localitate în care studiază), respectiv de Comisia pentru învăţământ (care stabileşte că doar studenţii până la vârsta de 35 de ani beneficiază de gratuitate la transportul feroviar), potrivit unui comunicat al ANOSR. 

SURSA: Agerpres