Joi, 19 septembrie, în cadrul conferinţei ”Pactul pentru Muncă” de la Iaşi, Ministrul Muncii a anunțat că 2000 de români plecați la muncă în străinătate s-au întors în ţară. Acesta a mai precizat că este o cifră mică, dar este totuși un pas important.

“Vestea bună este că românii încep să se întoarcă. Timid, la un nivel de două mii de oameni în acest an. O cifră extrem de mică faţă de câţi români sunt acolo, dar e un pas“, a spus Marius Budăi.

Mai mult, Marius Budăi a precizat că se vor adopta măsuri importante pentru a încuraja cât mai mulți români să revină în țară.

“Veţi vedea, sunt chestiuni frumoase, vor fi anunţate nu peste mult timp. Nu cred că îşi închipuie cineva că imediat se vor întoarce două milioane de români. Unii dintre ei sunt cu familiile lor acolo, dar sunt mulţi oameni care vor reveni“, a spus ministrul Marius Budăi.

De asemenea, Ministrul Muncii a subliniat că a discutat cu diferite patronate românești, ce vor sprijini inițiativa de aducere a românilor acasă.

“Am mers către Italia, Spania, Germania. Toate patronatele româneşti din construcţii au spus că peste sprijinul oferit de la guvern vin şi ele cu o sumă, astfel încât oamenii să încaseze net 4.000 sau 4.500 de lei. Dacă în Italia şi Spania am avut un succes mai mare, în Germania, când am ajuns, pregătisem două loturi de câte 50 de persoane să semneze cu patronatele româneşti pentru a se întoarce acasă. Ştiţi ce s-a întâmplat? În secunda doi, întreprinzătorii din Germania le-au mărit lefurile românilor cu 600-800 de euro în medie. E concurenţă pe piaţa muncii, cum există concurenţă pe orice produs sau serviciu“, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Antreprenori locali, primarul Iaşiului Mihai Chirica, preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa, precum şi alţi şefi de instituţii, au fost prezenţi la conferinţa Pactul pentru Muncă de la Iaşi.

Evenimentul a fost iniţiat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze.