Ministrul Muncii, anunț vital pentru pensionari. Raluca Turcan a anunțat joi că Guvernul pregătește punerea în dezbatere publică a două acte normative foarte importante.

”Elaborăm o serie de măsuri active, care să sprijine deopotrivă angajații și angajatorii.

Este vorba despre un proiect de lege pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc vârsta de pensionare – au opțiunea să continue până la 70 de ani și de o OUG prin care creștem stimulul de reinserție pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni”, a declarat Turcan.

Ministrul Muncii, anunț vital pentru pensionari! ”Un drept, nu o obligație”

Astfel, persoanele ajunse la vârsta de pensie să poată munci în continuare – este vorba despre opțiunea angajatului.

”Pe lângă faptul că persoana rămâne activă în câmpul muncii, rămâne cu veniturile la nivelul salariului.

Este un drept, nu o obligație. Persoana poate să se răzgândească și să se întoarcă la pensie, între 65 și 70 de ani.

Persoanele care au îndeplinit vârsta de pensionare și doresc să se reangajeze până la vârsta de 70 de ani, pot face lucrul acesta.

Se aplică și pentru cei care lucrează în sistemul public, și la privat.

Pentru privați, este de ajuns să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte. În sistemul public, se continuă cu contractul de muncă.

Cine optează pentru a continua munca, i se suspendă plata pensiei.

Dacă au optat pentru oprirea activității, pot să solicite reluarea plății pensiei, cu încetarea raporturilor de muncă”, a explicat ministrul Muncii.

”Măsură ce încurajează munca și crește gradul de echitate”

”Pensionarii din sistemul public și cei militari se pot încadra până la vârsta de 70 de ani – este un drept ce lărgește un drept existent.

Persoanele care se află în această situație pot să solicite recalcularea pensiei din sistemul public, cu consecință directă creșterea punctului de pensie, deci a unei pensii mai mari.

Excepții: persoanele alese, care se află în mandate pe o perioadă stabilită de Constituție, precum și persoanele care beneficiază de drepturi de autor, personalul didactic, cele încadrate în Gradul III de invaliditate, membrii Academiei Române precum și persoanele care activează în autorități publice în baza unui mandat prevăzut de lege.

O măsură activă, care încurajează munca și crește gradul de echitate.

O altă inițiativă este OUG prin care creștem stimulul de reinserție pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni, acesta fiind în concediul pentru creșterea copiilor. Este o măsură care crește veniturile părinților”, a mai precizat Raluca Turcan.

Proiectul poate fi consultat aici.

Expunerea de motive a proiectului poate fi consultată aici.

Sursă foto: Pixabay