Ministerul Muncii a lansat noile linii de finantare din Fondul Social European. Astfel, orice întreprindere va putea solicita, prin cereri trimise electronic, subventii pentru salariile noilor angajati, pentru formarea profesionala sau pentru imbunatatirea conditiilor de munca. Un agent economic poate accesa simultan toate cele trei scheme de finantare, dar suma maxima de care poate beneficia este de 4,2 milioane de euro.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, se asteapta ca 4.000 de firme sa depuna cereri de accesare a acestor finantari. „La doar 10 minute de la lansarea noilor linii, s-au conectat 200 de utilizatori. Asta inseamna ca avem mari sanse sa epuizam cat mai repede sumele puse la bataie. Si e un motiv sa credem ca proiectul va fi un succes”, a declarat Sarbu.

Suma alocata schemelor de ajutoare de stat va fi de 142 de milioane de euro pentru perioada 2009-2010. Astfel, 61 de milioane vor reprezenta subventii acordate pentru angajarea de personal, 56 de milioane sunt alocate pentru formarea profesionala, iar 25 de milioane de euro – pentru imbunatatirea conditiilor de munca.

In ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, angajatorul intra in posesia banilor doar daca creeaza noi locuri de munca sau face angajari pe posturi vacante.

Pentru subventionarea locurilor de munca si formare profesionala, cererea de finantare poate avea valoarea minima de 10.000 de euro si maxima de 2 milioane de euro. Pentru sanatate si securitate in munca, valoarea va fi de minimum 10.000 de euro si maximum 200.000de euro.

Nu pot accesa fondurile intreprinderile aflate in dificultate sau care trebuie sa ramburseze ajutoare primite ca urmare a deciziei Comisie Europene.

Principiul alocarii fondurilor va fi „primul venit, primul servit”, astfel incat orice intreprindere sa poata beneficia de subventii imediat dupa ce i se evalueaza cererea de finantare. Iar sistemul electronic a fost astfel conceput incat sa permita simplu si rapid accesarea fondurilor.