"Este ca într-o familie. Am vrea să ne cumpărăm mai multe lucruri pentru că toate ne trebuie dar, de fapt, bugetul este limitat, în sensul acesta…şi eu vorbesc exclusiv despre sectorul pe care eu îl reprezint. Sigur că am consilierii de probaţiune care au nişte salarii foarte mici, injust de mici şi nu am cum să fac nişte creşteri spectaculoase de salariu pentru că, nu?, suntem într-o ţară care pleacă de la teoria dreptului câştigat, adică am câştigat ceva la salariu, am un salariu, nu mai pot să mai iau nimic dintr-un alt salariu care e mai mare încât să îl cresc pe ăla mai mic şi să mai aduc puţin oameni care fac munci comparabile la un venit salarial comparabil. Despre acest lucru discutăm", a spus Raluca Prună. 

Potrivit acesteia, timp de 26 ani au existat discrepanţe salariale şi acestea pot fi cu greu reparate dacă nu cedează cineva din drepturile câştigate. 

"Despre asta se discută şi sus, despre faptul că, dacă nu renunţăm sau nu încercăm de fapt să discutăm despre teoria dreptului câştigat şi să acceptăm că mai dau şi eu de la mine pentru ca dumneavoastră, care sunteţi de trei ori mai prost plătit pentru o muncă similară, să puteţi avea aceeaşi demnitate pentru munca similară pe care o faceţi nu vom ajunge nicăieri. 26 de ani s-au făcut numai discrepanţe salariale şi peste 26 de ani, dacă eu am să mai trăiesc, o să-mi puneţi aceeaşi întrebare", a afirmat Raluca Prună.. 

La intrarea la discuţii, ministrul a declarat că a venit cu gândul de a obţine o reglementare bună cu privire la salarizare şi că "suntem o ţară în criză, trebuie să ştie asta sindicalişti". 

"Criza faptului că avem un buget limitat şi vorbesc încă o dată despre criză, pe care o limitez strict la sectorul meu, la faptul că aş dori să pot să propun creşteri salariale, încă o dată, pentru consilierul de probaţiune, de exemplu, şi nu am bani să o fac, despre această criză discut, dar nu mă las", a explicat Raluca Prună. 

Reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social discută marţi, într-o şedinţă la Ministerul Muncii, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. 

Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social este format din reprezentanţi ai Executivului, confederaţiilor patronale şi sindicale.AGERPRES