Întrebat despre subiectul dosarului “10 august”, o temă abordată şi de preşedintele Iohannis în conferinţa sa de presă de miercuri seară, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că el trebuie să aibă o poziţie “reţinută” în acest caz. “A te pronunţa foarte liber, foarte tranşant (…) poate crea impresia unei presiuni sau unei imixtiuni în dosar, ceea ce ministrul Justiţiei nu are voie să facă”, a precizat Predoiu pentru Realitatea Plus.

Ministrul Justiţiei a mai subliniat că nu s-a îndoit nicio clipă că procurorii şefi nu-şi vor face treaba foarte bine pe această speţă. Predoiu afirmă că se bucură că a avut încredere în procurorul general şi în procurorul-şef DIICOT.

“A te pronunţa foarte liber, foarte tranşant pe un dosar sau pe altul poate crea impresia unei presiuni sau unei imixtiuni în dosar, ceea ce ministrul Justiţiei nu are voie să facă. Pentru asta, într-un fel, s-au luptat şi procurorii, şi societatea civilă, şi partidele care au sprijinit justiţia. Or, precauţia pe care am luat-o în aceste două săptămâni şi care, credeţi-mă, m-a costat foarte mult în planul încrederii/neîncrederii faţă de poziţia Ministerului Justiţiei a fost izvorâtă strict din respectarea acestui principiu.

Însă nicio clipă nu m-am îndoit că procurorii şefi, procurorii ierarhici, nu vor face ceea ce este în acord cu piesele din dosar şi că respectând independenţa procurorului de caz vor găsi dacă este cazul să redeschisă ancheta, ceea ce s-a şi întâmplat. Deci nu pot decât să mă bucur că am avut această încredere şi în procurorul general şi în procurorul-şef DIICOT”, a declarat Cătălin Predoiu.

Ministrul i-a asigurat pe români că justiţia va da “o soluţie dreaptă” în dosarul “10 august”. “Ca orice român, îmi doresc ca întreg adevărul să se afle. Nu concep ca cineva să fie ferit de aplicarea legii”, a precizat Cătălin Predoiu.

Procurorul-şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a admis marţi, 4 august, plângerile formulate împotriva Ordonanţei din data de 26 iunie, care clasa parţial acuzaţii din dosarul “10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale. Astfel, şefii Jandarmeriei sunt din nou vizaţi de anchetă.