"Unii susțin că restul Europei a fost restricționată de Grecia și că BCE are la dispoziţie instrumente pentru a amputa Grecia, dacă este cazul, a cauteriza rana și a permite restului zonei euro să continue", spune Ianis Varoufakis. "Am foarte multe îndoieli că aceasta este situația. Nu doar din cauza Greciei, ci pentru orice parte a uniunii", a spus el, vorbind în limba engleză.

"Odată ce în mintea oamenilor intră ideea că uniunea monetară nu este pentru totdeauna, încep speculațiile.. cine urmeaza? Această întrebare este solventul oricărei uniuni monetare. Mai devreme sau mai târziu o să înceapă creșterea ratelor dobânzii, tensiuni politice, scurgeri de capital."

Comentariile sale au fost înregistrate înaintea celor făcute de Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, care în acest weekend a declarat că zona euro este mai bine echipată pentru a face față unei noi crize a Greciei decât fusese în trecut, dar a avertizat în privinţa „apelor tulburi” în cazul în care situația se deteriorează.

Guvernul de stânga al Greciei încearcă să negocieze un acord cu creditorii săi din Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional pentru a debloca un ajutor suplimentar în temeiul acordului de salvare de 240 de miliarde de euro.

Miniștrii de finanțe adjuncţi din zona euro au dat Atena joia trecută un termen de șase zile lucrătoare pentru a prezenta un plan de reformă economică revizuit. miniștrii de finanțe din zona euro se vor întâlni la 24 aprilie pentru a decide dacă vor debloca fonduri de urgență pentru a menține Grecia pe linia de plutire.