Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a declarat că nu vede pentru România şi Bulgaria „nicio posibilitate să intre în spaţiul Schengen”. „Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs”, a punctat responsabilul german. „Decizia nu va fi luată astăzi”, a mai spus Thomas de Maiziere legat de acest subiect, la sosirea la Reuniunea Consiliului UE pentru justiţie şi afaceri interne, notează portalul italian lumsanews.it. 

Opinii rezervate au fost exprimate de responsabilii germani şi cu privire la extinderea zonei euro şi adoptarea monedei comune de către România şi Bulgaria. Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaueble, a salutat iniţiativa lui Juncker aflată „pe linia de bază a conceptelor noastre de politică europeană”, dar a amintit că pentru ca alte ţări să se poată alătura zonei euro „este necesar să îndeplinească toate criteriile”, iar o adoptare ‘prematură’ a monedei comune poate genera multe probleme, dând ca exemplu cazul Greciei. 

Este evident că statele care intră în zona euro „trebuie să fie capabile să gestioneze o monedă stabilă şi puternică, asupra căreia nu vor putea să intervină cu devalorizări”, a explicat oficialul german. 

Mai tranşant decât Schaueble a fost preşedintele comisiei de finanţe a Uniunii Creştin Sociale (CSU – aliata bavareză a Uniunii Creştin Democrate a cancelarului Angela Merkel), Hans Michelbach, care s-a pronunţat clar împotrivă extinderii zonei euro şi a spus direct că România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile pentru a se alătura acestei zone. 

În discursul său despre starea Uniunii Europene, susţinut miercuri în plenul Parlamentului European, Jean-Claude Juncker a enunţat printre priorităţile pe care le va urmări în cei doi ani cât va mai fi la conducerea Comisiei Europene extinderea zonei euro şi a spaţiului de liberă circulaţie Schengen. „Dacă dorim o consolidare a frontierelor noastre externe, atunci trebuie să deschidem imediat spaţiul de liberă circulaţie Schengen către Bulgaria şi România. Trebuie de asemenea să primim Croaţia ca membru în Schengen odată ce îndeplineşte criteriile”, a indicat şeful executivului comunitar. 

Prima reacţia negativă a venit din partea Austriei, împotriva acestor propuneri pronunţându-se atât cancelarul social-democrat Christian Kern, cât şi liderul conservator şi totodată ministru de externe Sebastian Kurz. Primul a calificat drept ‘necugetată’ abordarea lui Juncker, amintind că pentru adoptarea monedei euro trebuie respectate cu stricteţe criteriile de la Maastricht, în timp ce al doilea a subliniat de asemenea că „zona euro şi spaţiul Schengen sunt deschise tuturor celor care îndeplinesc criteriile”, iar dacă „aceste criterii nu sunt îndeplinite, nimic nu este posibil”.

AGERPRES