Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a solicitat băncilor să explice politica de creditare şi să facă mai mult pentru a ajuta clienţii care au nevoie de împrumuturi, transmite Reuters.

Lagarde a spus că nu se aşteaptă la prăbuşirea pieţei franceze a creditelor, dar comentariile sale au sugerat că nu este deplin mulţumită de bănci, care au primit sprijin guvernamental masiv pentru a continua operaţiunile de împrumut.

„În prezent nu am temeri majore legate de prăbuşirea creditării”, a afirmat Lagarde într-un interviu acordat postului de radio Europe 1.

Ea a adăugat că a scris băncilor, recent, pentru a le solicita să dezvăluie unele elemente ale politicii lor şi să explice cum intenţionează să dezvolte creditarea.

Numeroase companii mici şi mijlocii, unde lucrează majoritatea francezilor, s-au plâns că au dificultăţi în obţinerea creditelor, iar acest fapt a amplificat resentimentele împotriva băncilor.

Lagarde a explicat că, în timpul redresării, companiile trebuie să aibă acces la finanţare.

În trimestrul al doilea, economia Franţei a avansat cu 0,3%, creşterea luând prin surprindere analiştii.

Pe ansamblul anului 2009, guvernul anticipează un declin economic de 3%, dar Lagarde a declarat, marţi, că estimarea ar putea fi revizuită.

SURSA: Mediafax