Întrebat de presă dacă la sfârşitul acestei săptămâni va fi semnată scrisoarea de intenţie cu FMI, Darius Vâlcov a spus că vineri se va încerca să se ajungă la un consens şi tot atunci se va şti dacă România "are sau nu în continuare un acord" cu Fondul.

"Cea mai importantă întâlnire, cu toţi miniştrii, şi momentul în care vom încerca să ajungem la un consens va fi vineri. Probabil vineri seara sau sâmbătă dimineaţa vom şti dacă avem sau nu în continuare un acord, în condiţiile în care, bineînţeles, să le agreăm împreună", a spus Vâlcov.

Delegaţia FMI a început marţi vizita în România, programată în perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultări şi a treia evaluare a acordului stand-by cu România, aprobat în septembrie 2013.

Actualul acord stand-by de 2 miliarde de euro expiră în luna septembrie. Acordul este însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, care a fost semnat în septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaţionali din 2009.

Ultima misiune FMI la Bucureşti de evaluare a acordului a fost în luna iunie a anului trecut, când Guvernul şi Fondul nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, iar FMI a plecat fără o scrisoare de intenţie.