Pentru a asiguera funcționarea sistemului Loto în continuare, fără nicio întrerupere sau modificare, Compania Națională Loteria Română SA (CNLR) urmează să încheie contracte cu o parte din subcontractorii Intralot, a precizat Vâlcov. Decizia a fost luată de Ministerul Finanțelor, de comun acord cu conducerea CNLR SA. 
  
“Așadar, contractul cu Intralot încetează în ultima zi a acestui an iar conducerea CNLR SA m-a asigurat că tragerile Loto nu vor suferi modificări în niciun fel, în urma acestei decizii, acestea efectuându-se în continuare, fără probleme. Totodată, Compania Națională Loteria Română a început demersurile pentru ca din ianuarie 2015 să asigure funcționarea întregului sistem prin specialiști proprii”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) efectuează acte de urmarire penală cu privire la proceduri  de achiziție publică, al căror beneficiar a fost Compania Loteria Romana. 

Loteria plătește lunar grecilor de la Intralot între 3 si 4 milioane de lei pentru întreținerea sistemului loteristic, ca urmare a încheierii unor acte adiționale la un contract pagubos, expirat anul trecut. Deși contractul respectiv se află în atenția DNA, fostul ministru al finantelor, Ioana Petrescu, spunea că eurmează doar să fie renegociat în termeni mult mai avantajoși, nu întrerupt.

 

Contract păgubos

Contractul dintre Loteria Romana și firma greacă Intralot este un contract de credit furnizor, care s-a derulat pe perioada 2003-2013. În acești zece ani, Intralot a oferit sistemul loteristic și serviciile aferente, primind în schimb între 7,5% și 8,5% din încasările totale de la jocurile loto: 6/49, Noroc, 5/40, Super Noroc, Joker și Noroc Plus. În primii ani a primit 8,5% din încasări, iar din 2010, după câteva renegocieri, doar 7,5%. La sfârșitul contractului, sistemul trebuia să fie achitat integral și să intre în posesia Loteriei Române, care putea începe să opereze singură sau să încheie un contract pentru un nou sistem, în condiții mai avantajoase. În schimb, a preferat să încheie acte adiționale, din trei în trei luni, la vechiul contract cu Intralot, continuînd să plătească grecilor pentru mentenanță, ca și cum sistemul loteristic nu ar fi fost deja achitat sumele situate între 3 și 4 milioane de lei lunar, în functie de incasari.