Agențiile de rating pregătesc o nouă veste proastă pentru imediat, după ce recent cea mai mare dintre ele, Standard&Poor s (S&P) a schimbat perspectiva României de la stabil la negativ. O spune cel care a condus până de curând finanțele României, Eugen Orlando Teodorovici.

”În primul rând, această cădere abruptă a leului. Aceaste declaraţie a ministrului de Finanţe a dus la prăbuşirea leului, care implicit a dus la creşterea datoriei guvernamentale în euro. Leul fiind mai slab, ce aveam noi împrumut în euro a făcut ca datoria per ansamblu să fie şi mai mare. Un cost care va conta pentru noi toţi. În 40 de zile de Guvernare PNL, ţara a plătit 11 miliarde de lei. (…) Dacă noi ne-am asumat ca ţară, oficial prin Guvern, un deficit de 4,3% , în anii care urmează deficite mari, nici pe departe să ne încadrăm în acea obligaţie europeană de deficit, iar automat agenţiile de rating spun foarte clar, normal, că perspectiva este negativă şi implicit vor da un rating negativ”, a declarat Teodorovici, la Antena 3.

Agenţia de evaluare Standard & Poor’s Global Ratings a anunţat miercuri că a revizuit perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, în principal din cauza depăşirii ţintei de deficit bugetar pentru acest an, dar a menţinut ratingul creditului suveran în monedă străină şi pe termen scurt la „BBB- / A-3”. Şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, anunţă că revizuirea perspectivei României de către analiştii de la Standard & Poor’s Global Ratings, face referire la situaţia din finanţele publice, care nu este în zona de responsabilitate a actualului Guvern. ”Este notat faptul că, pe final de an, au fost anunţate măsuri de consolidare fiscală şi bugetară care dau încredere investitorilor că perspectiva României se poate îmbunătăţi”, a spus Dancă.