Aproximativ 200 de mineri de la exploatarea de cărbune Lonea s-au blocat luni dimineaţă în subteran, nemulţumiţi de situaţia în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH), oamenii solicitând prezenţa în Valea Jiului a ministrului Energiei, Victor Grigorescu. 

Întrebat ce le transmite minerilor, Victor Grigorescu, prezent la un eveniment pe teme energetice, a declarat: "Complexul Energetic Hunedoara trece printr-o perioadă dificilă. Nu este singura companie, însă acum este nevoie de solidaritate. Este vorba de un proces de restructurare care va fi greu". 

Potrivit ministrului, CE Hunedoara are un management şi administratori care au datorii clare în acest sens. 

"Discuţiile legate de restructurare sunt complicate şi înţeleg temerile şi îngrijorările oamenilor, dar sunt convins că vom găsi soluţii", a completat Grigorescu. 

El a mai spus că, în cazul companiilor cu probleme, cei din conducere ar trebui să fie primii afectaţi. 

"La companiile care trec prin perioade dificile, nu se pune problema să fie afectaţi cei din producţie. Primii care trebuie să suporte aceste dificultăţi sunt cei din conducere", a adăugat ministrul. 

Minerii blocaţi luni dimineaţa în mina Lonea spun că nu vor ieşi din subteran până la venirea ministrului. 

"Până nu vine ministrul în Valea Jiului, să ne spună soarta CEH, minerii spun că nu vor ieşi din subteran", a declarat preşedintele Sindicatului 'Muntele' de la Mina Lonea, Vasile Păduraru. 

Potrivit acestuia, activitatea la Mina Lonea a fost oprită şi de angajaţii care lucrează la suprafaţă. 

Păduraru a explicat că starea de spirit a oamenilor este una "foarte încinsă" din cauză că aceştia se tem de falimentul CEH şi de perspectiva că şi-ar putea pierde locurile de muncă. 

"Starea de spirit a oamenilor este foarte încinsă la nivel de subteran şi suprafaţă, dar şi în Valea Jiului este la fel. Oamenii se tem de insolvenţa CEH şi de pericolul falimentului. Vedem falimentul la poarta minei", a arătat liderul de sindicat. 

Acesta a mai spus că va intra în subteran pentru a se alătura ortacilor săi, urmând să revină la suprafaţă doar pentru a discuta cu minerii care vor veni la schimburile următoare. 

"De marţi, nu voi mai ieşi din subteran, până nu vine ministrul în Valea Jiului", a conchis Păduraru. 

CEH numără circa 6.300 de salariaţi care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Compania se află în procedură de insolvenţă. 

Sursa: Agerpres