"Nimeni nu trebuie să se teamă de venirea Complexului Energetic Oltenia în Bucureşti. Este un lucru bun, care trebuia făcut mai demult, care dă o şansă reală Complexului să-şi asigure un viitor şi să păstreze cele peste 15.000 de locuri de muncă", a precizat ministrul. 

În opinia sa, după mulţimea de decizii greşite din ultimii ani, decizii care au dus compania la pierderi financiare importante, trebuie făcute toate eforturile pentru a menţine complexul în Sistemul Energetic Naţional. 

"Unde era Complexul Energetic Oltenia când la Bucureşti s-a decis în defavoarea sa? Unde erau liderii de la Complexul Energetic Oltenia când în Parlament sau la Autoritatea de Reglementare în Energie se discuta despre viitorul cărbunelui românesc? Unde erau specialiştii Olteniei când, la Bruxelles, unii şi alţii vorbeau de condiţiile de mediu de la grupurile energetice? Dacă CEO ar fi avut un birou în Capitală, soarta Complexului nu ar fi fost astăzi aşa de grea", a arătat Grigorescu. 

Potrivit ministrului, Complexul Energetic Oltenia are nevoie de finanţare pentru a se moderniza şi pentru a înlocui grupurile energetice care îşi termină durata de viaţă. 

"CEO trece şi în perioada următoare prin vremuri dificile: curăţirea companiei de cei care au secat-o de resurse trebuie să continue cu hotărâre! Trebuie să alocăm bani pentru producţie, nu să-i risipim în stânga şi în dreapta", a adăugat Grigorescu. 

El a dat exemplu companiile Transgaz şi Nuclearelectrica, societăţi care au o prezenţă competentă în Capitală, care să le apere interesele indiferent de cine este ministru sau ce culoare politică este la conducerea ţării. 

"Prezenţa CEO la Bucureşti trebuie să fie un motiv de mândrie pentru această importantă societatea românească. Două lucruri promit: autorităţile locale nu vor pierde bani la bugetul local, din contră, iar conducerea companiei nu se va muta nicăieri. De altfel nici nu se poate. Companiile din energie nu se conduc din birouri confortabile, ci de către cei care, în fiecare zi, cu hotărâre, muncesc pentru a le asigura un viitor", a completat ministrul. 

Luni, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a decis să propună Adunării Generale a Acţionarilor mutarea sediului social al companiei la Bucureşti, în urma unei analize realizate la nivelul conducerii executive şi administrative, se menţionează într-un comunicat al companiei. 

Potrivit sursei citate, compania deţine un sediu în Bucureşti, iar sediul social va putea fi mutat la respectiva adresă. 

"Printre considerentele avute în vedere la luarea acestei decizii au fost necesitatea asigurării unei colaborări permanente cu o serie de instituţii care au sediul în Bucureşti (Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor Publice, ANRM, ANRE, Consiliul Concurenţei, bănci etc), desfăşurarea în condiţii optime a întâlnirilor de lucru cu instituţiile care au sediul în Bucureşti şi eliminarea cheltuielilor de deplasare în acest scop, facilitarea desfăşurării şedinţelor AGA la noul sediul social, având în vedere că toţi acţionarii societăţii au sediul în Bucureşti, lărgirea ariei de selecţie a specialiştilor necesari unei viziuni moderne asupra conducerii şi funcţionării companiei; participarea conducerii CEO la evenimentele derulate în domeniul energetic, aşa cum se întâmplă cu conducerile altor companii similare care au sediul în Bucureşti, deşi activitatea o derulează în alte zone din ţară (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica s.a.)", se menţionează în comunicatul de presă. 

Aceeaşi sursă mai arată că alte considerente pentru mutarea sediului social sunt legate de "asigurarea cadrului de obiectivitate şi de transparenţă necesar eliminării oricărei suspiciuni de influenţă a vreunui factor extern activităţii companiei, asigurarea unei protecţii sporite pentru generarea, transferul şi controlul datelor cu caracter intern şi profesionalizarea şi modernizarea conducerii şi proceselor interne prin accesul facil la expertiză, şcolarizare şi perfecţionare continuă". 

Conducerea CEO mai afirmă că, prin mutarea sediului social, bugetele locale nu au de suferit. 

Sursa: Agerpres