El a fost întrebat cum vor fi afectate investiţiile companiilor de decizia Guvernului, care a aprobat recent un memorandum prin care cel puţin 90% din profitul companiilor de stat va merge în dividende. 

"Dacă aş fi constatat că firmele la care avem participaţii au făcut investiţii din banii pe care i-au câştigat, atunci aş fi fost deranjat de faptul că profitul dispare. Dar, după ce am văzut că firmele au acumulat banii în vistierie, mândrindu-se cu faptul că au nişte rezerve, faptul că aceste rezerve trec, şi subliniez chestia asta, nu intră în buzunarul investitorului ca dividende, intră în bugetul naţional şi se reîntorc din bugetul naţional pentru investiţii, eu cred că e vorba de circulaţia banilor mai repede şi poate că acest lucru va eficientiza investiţiile, va creşte numărul de investiţii", a spus ministrul, citat de Agerpres.

El a vorbit şi despre cele 400 de milioane de euro pe care Enel i-a plătit statului român în luna aprilie anul trecut, în schimbul unei participaţii minoritare la Electrica Muntenia Sud, spunând iniţial că această sumă nu a ajuns încă în conturile Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie. 

"Din fericire, anul trecut am înregistrat un succes la Curtea de Arbitraj pentru că avem din ce în ce mai mulţi buni profesionişti care să se ocupe de aceste litigii. Banii ăştia, care vor ajunge în conturile SAPE, sunt nişte bani pe care îi vom utiliza la investiţii, pentru că SAPE asta trebuie să facă. Din nefericire, până acum nu a făcut-o", a spus Anton. 

Ministrul a arătat, ulterior, că aceşti bani "sunt acolo": "Banii aceştia, care sunt acolo, trebuie investiţi în energie, nu pot fi folosiţi în altceva". 

"Nu împărţim energia pe bucăţele, pentru că atunci începem să ne certăm, fiecare pe bucăţica lui. Eu cred că fiecare avem o listă prioritară de investiţii. Eu am anunţat vreo două, am vorbit de Mintia, unde este o investiţie mare, am vorbit de… Nu vreau să vă spun ce se va întâmpla anul ăsta, pentru că… vorbim de retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, o am foarte aproape de suflet, dar vrem să facem centrala de la Tarniţa, vrem să retehnologizăm centrala nucleară, acestea sunt toate investiţii", a explicat acesta. 

Anton a apreciat că Tarniţa este un proiect de care România are nevoie. 

"Tarniţa este un proiect pe care, din nişte motive pe care nu le cunosc, l-am dat deoparte. Tarniţa este un proiect pe care România trebuie să-l facă, poate nu la 1.000 de MW, cât era uşor megaloman proiectat iniţial, dar România nu are nicio centrală cu acumulare prin pompaj în funcţiune", a adăugat el. 

Ministrul a enumerat la priorităţi şi retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, însă, în ceea ce priveşte realizarea reactoarelor 3 şi 4, nu a putut da un termen concret privind finalizarea negocierilor. 

Totodată, el şi-a exprimat speranţa că discuţiile statului cu acţionarii majoritari de la Rompetrol pe tema memorandumului şi al privatizării participaţiei statului vor fi finalizate în acest an.