Ministrul a precizat că orice tentativă de a include materia „Educație sexuală” sau de a o denumi astfel ar declanșa dezbateri imposibil de controlat din punct de vedere științific și curricular.

Daniel David a argumentat că, deși susține necesitatea ca elevii să primească informații despre aspectele esențiale ale vieții umane, acestea ar trebui integrate în cadrul unor unități de învățare fără conotații ideologice.

Potrivit ministerului, tema respectivă poate fi predată în disciplinele de biologie sau într-o nouă materie intitulată „Educație pentru sănătate”, care să rămână neutru din punct de vedere politic și cultural. Ministrul a susținut că această abordare ar permite elevilor să „înțeleagă lucrurile importante pentru un om în viața asta”, fără riscul ca programa să fie capturată de agende externe.

„Eu nu susțin introducerea în curriculum a unei discipline cu acest nume, educație sexuală, dintr-un simplu motiv s-a ideologizat discuția foarte mult și orice încercare de a o pune disciplină sau să poartă acest nume generează discuții care nu mai pot fi controlate științific sau curricular. N-ai cum să le controlezi”, a declarat ministrul, potrivit edupedu.ro.

Contextul legislativ ce impune sintagma „Educație sexuală”

În iunie 2022, Camera Deputaților a adoptat o lege care prevedea introducerea educației sanitare în școli, începând cu clasa a VIII-a și doar cu acordul scris al părinților. Daniel David a reamintit că, deși legea urma să fie aplicată, a fost atacată de Președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională.

În sesizarea sa, Iohannis a contestat condiționarea predării de acordul părinților și a solicitat constatarea neconstituționalității întregului act normativ. Curtea a respins obiecțiunile, iar legea a revenit în Parlament spre reexaminare.

„Dar am spus că o educaţie sexuală necolorată ideologic ci foarte pragmatic, natural, să ştii lucrurile importante pentru un om în viaţa asta trebuie să existe în curriculum, dar acele lucruri trebuie făcute ca unităţi de învăţare, fără ingerinţe ideologice prinse în discipline de biologie şi în discipline pe care aş vrea să le avem, care să poarte numele de educaţie pentru sănătate”, a adăugat ministrul Educaţiei.

De asemenea, ministrul a amintit că termenul «educație sexuală» a generat controverse în rândul parlamentarilor PSD și AUR, care s-au împotrivit denumirii, în timp ce USR a pledat pentru păstrarea sintagmei.

În campania parlamentară, reprezentanții AUR au susținut că elevii nu au nevoie de „ideologie de gen”, de „masturbarea copiilor” sau de „sexualizarea lor”, ci de libertatea părinților de a decide conținutul educațional.

În consecință, Daniel David a subliniat că dezideratul ministerului este să asigure un curriculum care să răspundă nevoilor practice ale tinerilor, fără a alimenta „războaie culturale”. El și-a manifestat convingerea că un pachet de unități de învățare sub umbrela „Educație pentru sănătate” va permite abordarea responsabilă a subiectelor legate de dezvoltarea fizică și psihologică, păstrând în același timp neutralitatea față de orice ideologie.