„Pentru a ne proteja sănătatea suntem nevoiți să stăm în casă. Astfel pentru siguranța noastră am luat inițial hotărârea de suspendare a cursurilor pentru două săptămâni. Ulterior domnul președinte Klaus Iohannis a decretat stare de urgență și cursurile au continuat să fie suspendate.

Am avut consultări cu partenerii educaționali ai ministerului cu care am agreat măsurile care se impun odată cu reluarea cursurilor. Data exactă privind reluarea cursurilor se va stabili în funcție de pandemia de coronavirus precum și măsurile comunicate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

În contextul informațiilor deținute până în prezent, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învățământul preuniversitar și universitar după încetarea stării de urgență și asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii, studenții și cadrele didactice să fie în siguranță. În funcție de data la care se vor relua cursurilor, probele scrise ale evaluării naționale și ale examenului de bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie.

Programa de examen pentru evaluarea națională și examenul de bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al doilea”, a spus ministrul Educației.

Ce spunea ministrul ieri

Amintim că Ministrul Educației Naționale, Monica Anisie, a declarat luni că de la nivelul ministerului pe care îl conduce nu se va adopta nicio măsură care să îi prejudicieze pe elevi, în contextul pandemiei de coronavirus cu care se confruntă România, dar și Uniunea Europeană.

Reluarea cursurilor va fi în relaționare directă cu perioada în care se va prelungi epidemia în România, a arătat ministrul. De asemenea, în privința examenelor naționale, ministrul a spus că acestea vor putea fi susținute.

„Ceea ce vreau eu să îi asigur pe elevi este că vom relua în curând cursurile și vom putea să susținem examenele naționale. Sunt și alte state europene care până la acest moment nu au luat nicio decizie. Sunt în contact direct cu ceilalți miniștri din spațiul comunitar. În curând vom corela măsurile adoptate de Ministerul Învățământului cu ceea ce se întâmplă în spațiul Uniunii Europene”, a mai spus ministrul Educației.