"Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi reprezentanţii Sindicatului Liber 'Navalistul' s-au întâlnit în cursul zilei de astăzi, 9 martie 2018, la sediul Ministerului Economiei, la invitaţia ministrului pentru a schimba informaţii referitoare la stadiul negocierilor privind transferul pachetului majoritar de acţiuni al societăţii DMHI către un potenţial investitor. Este cea de-a doua întâlnire dintre reprezentanţii Sindicatului Liber 'Navalistul' şi ministrul Economiei în decursul ultimelor 30 de zile pe această temă", se spune în comunicat. Liderii sindicali au exprimat preocuparea membrilor organizaţiei lor pentru scăderea drastică a activităţii şantierului, aducând la cunoştinţa ministerului faptul că 700 de salariaţi nu mai au front de lucru din 7 februarie 2018, atunci când a fost livrată ultima navă construită în şantier. În acest context, principala grijă a angajaţilor este că activitatea în şantier nu va fi reluată într-un viitor apropiat, în timp ce aceştia au de plătit rate şi facturi, iar veniturile salariale au scăzut comparativ cu perioada similară anului trecut, din cauza faptului că nu s-a mai efectuat acelaşi volum de ore suplimentare. Reprezentanţii sindicatului au mai arătat că pe măsură ce durata negocierilor se prelungeşte, îngrijorarea angajaţilor se accentuează şi determină tot mai mulţi salariaţi să părăsească societatea. 

"Am acceptat invitaţia domnului ministru, deoarece suntem interesaţi să aflăm informaţii în mod direct, nu <> şi suntem preocupaţi ca soluţionarea acestei situaţii să aibă loc cât mai curând. I-am prezentat ministrului toate îngrijorările noastre. Nu vrem să dramatizăm, vrem doar să atragem atenţia factorilor de decizie asupra faptului că situaţia din şantier se degradează pe zi ce trece, iar moralul salariaţilor este afectat de incertitudine. Nivelul salariilor de acum din DMHI este cel mai scăzut din întreaga industrie navală din România, deoarece în ultimii trei nu s-au mai acordat creşteri salariale. Starea de incertitudine face ca forţa de muncă înalt calificată să opteze pentru alte locuri de muncă mai bine plătite', a declarat Ilie Laurenţiu Gobeajă, preşedintele Sindicatului Liber 'Navalistul'. 

Conform comunicatului, ministrul Economiei a luat act de situaţia din şantierul naval. El a subliniat faptul că partea română este în continuare în termenul de exercitare al dreptului de preempţiune şi a mai afirmat că s-au purtat şi se poartă în continuare negocieri cu investitorul strategic interesat. În acest context, ministrul Economiei a subliniat faptul că dorinţa sa este ca aceste negocieri să fie finalizate într-un interval de timp rezonabil. Dănuţ Andruşcă le-a mai spus reprezentanţilor Sindicatului Liber 'Navalistul' că partea română doreşte să obţină condiţiile cele mai favorabile, într-un timp cât mai scurt. 

"Aspectele ridicate de reprezentanţii Sindicatului Liber 'Navalistul' sunt importante. Dorinţa mea este ca această situaţie să fie rezolvată în cei mai favorabili termeni şi cu cele mai favorabile condiţii, cât de curând posibil. Atât eu, cât şi structurile din cadrul Ministerului Economiei depunem toate eforturile pentru a îndeplini acest obiectiv. Şantierul Naval DMHI Mangalia este un obiectiv industrial important pentru Ministerul Economiei şi avem datoria şi responsabilitatea să-l protejăm şi să-l sprijinim', a declarat Dănuţ Andruşcă. Agerpres