Deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut la rectificarea bugetară care va fi adoptată în perioada următoare, potrivit ministrului Finanţelor, Florin Cîţu.

Astfel, „Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară cu un deficit de 9,1% din Produsul Intern Brut şi o contracţie economică de 4,2%”, a anunţat Cîţu miercuri într-o conferinţă de presă.

România, creştere zero în trimestrul 1 2020

În context, trebuie precizat că oficiul de statistică al Comisiei Europene, Eurostat, a revizuit datele şi arată că România a avut o creştere zero în trimestrul 1 2020 faţă de trimestrul 4 2019 (plus 0,3% spunea INS la vremea respectivă) şi o scădere de 12,2% în trimestrul 2 faţă de trimestrul 1.

În T2, faţă de T1, Europa a scăzut, pe medie, cu 11,4%. România a scăzut cu 12,2%.

În T3, faţă de T2, media de revenire a Uniunii Europene a însemnat un plus în PIB de 11,6%. Pentru România, plusul este de doar 5,6%.

Se poate astfel vedea cum UE a recuperat (pe medie), în al treilea trimestru, întreaga cădere din trimestrul al doilea faţă de trimestrul întâi.

În schimb, România a recuperat doar 46% din această scădere.

Ministrul de Finanțe îți păstrează însă optimismul neștirbit, optimist care poate fi identificat și în prognoza ce vorbește de o contracție economică anuală de 4,2% în 2010.

Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, Produsul Intern Brut a scăzut, comparativ cu perioada similară din 2019, cu 5,1% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier.

Revenire mai degrabă în W

Multe din vocile avizate, inclusiv Ionuț Dumitru, fostul președinte al Cosiliului Fiscal, contrazic viziunea ministrului de Finanțe privind o revenire în V a economiei românești, vorbind mai degrabă despre un W, în condițiile în care așteptările pentru T 4 nu sunt deloc optimiste.

„Date oficiale – revenire în V a economiei! În trimestrul III economia a crescut cu 5,6%. Am spus din primul moment că economia îşi revine din trimestrul III şi acum datele confirmă.

Astăzi avem confirmarea că Guvernul PNL a administrat foarte bine economia în cea mai dificilă perioadă din ultima sută de ani. Rezultatele ar fi fost mult mai bune dacă nu exista majoritatea toxică PSD-istă în Parlamentul României. Mulţumim tuturor românilor pentru că am fost o echipă în acest an dificil.

Nu ne oprim aici. 2021 o să fie un an foarte bun pentru români, cu o guvernare de dreapta, liberală”, se arată într-o postare recentă pe internet a lui Florin Cîţu.

Foto: INQUAM / Octav Ganea