Digitalizarea înseamnă o reformă obiectivă a aparatului public, iar obiectivul principal este ca aparatul public să fie cât mai eficient, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.

„Nu pot să spun pentru întregul sistem bugetar (câte posturi vor fi reduse – n.r.) dar pot să vă spun că în cadrul ANAF au fost eliminate 2.000 de posturi în 2020 prin reorganizarea ANAF.

”O reformă obiectivă a aparatului public”

Reorganizarea de la Ministerul de Finanţe a însemnat vreo 20 de posturi de director general. Ce pot să spun este că digitalizarea înseamnă o reformă obiectivă a aparatului public.

Scoate elementul subiectiv din acest proces de reformă a aparatului administrativ. Cred că este cel mai important proiect pentru acest guvern în perioada următoare: informatizarea întregului aparat public”, a spus Florin Cîţu.

Întrebat câte posturi din sectorul public vor fi reduse de anul viitor prin digitalizare, oficialul MFP a răspuns că este posibil să nu existe nicio restrângere a aparatului public în 2021.

„Vom vedea. Va daţi seama că sunt obiective pe care le vom pune fiecare în parte când vom lua tot aparatul. Eu vorbesc de Ministerul Finanţelor.

”Sectorul privat are un grad de digitalizare mult mai mare”

Dar ceea ce ştim astăzi este că sectorul privat are un grad de digitalizare mult mai mare, sunt ani lumină în ceea ce prieşte digitalizare când comparăm cu sectorul public. Vrem să lucrăm eficient cu sectorul privat şi asta înseamnă că sectorul public trebuie să fie digitalizat. Care vor fi rezultatele? Vom vedea. Poate că nu va însemna niciun fel de reducere a aparatului public.

Poate că toţi oamenii vor putea să facă saltul către viitor şi vom putea să susţinem aparatul public. Nu ştim rezultatul, dar obiectivul este ca aparatul public să fie cât mai eficient. Acesta este obiectivul principal”, a afirmat ministrul.

În ceea ce priveşte introducerea şomajului tehnic în rândul bugetarilor, începând de anul viitor, Cîţu a precizat că „în acest moment nu există această discuţie la Ministerul Finanţelor”.

Foto: INQUAM / Octav Ganea