România trece prin clipe cumplite din cauza pandemiei de coronavirus. Pe lângă criza sanitară, nici economia nu o duce bine deloc. În acest context, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunță noi măsuri de sprijin pentru români.

Florin Cîțu, anunț pentru sute de mii de români!

Cîțu a dezvăluit că se poartă discuții cu sistemul bancar pentru a găsi soluții de amânare a ratelor. „Lucrez, împreună cu sistemul bancar, pentru acea măsură care a amânat ratele pe două luni de zile. Vedem ce soluţii vom găsi, ce formă va fi. Suntem în discuţii şi vom vedea cum va arăta forma finală.

Eu spun că trebuie să avem încredere că aşa cum am găsit o soluţie în plină criză, vom găsi şi în continuare o soluţie bună. Trebuie să ne gândim că mergem, totuşi, spre ideea că economia se va însănătoşi.Vom avea o revenire şi vom începe să ieşim din această criză.

Acesta este scopul, să avem măsuri care să ne scoată din criză. Măsurile nu vor mai fi la fel de generoase precum cele iniţiale, dar vor fi măsuri care să ajute să trecem peste această perioadă. Bineînţeles că aceste măsuri înseamnă şi costuri pentru sistemul financiar-bancar şi ne uităm dacă pot fi compensate etc.

Toate aceste măsuri au rolul de a ajuta atât angajaţii, cât şi angajatorii să treacă peste această perioadă. Dorim de la angajaţi să rămână sănătoşi şi să nu le scadă puterea de cumpărare”, a afirmat Florin Cîțu, conform Europa FM.

Dar asta nu e tot. Cîțu spune că, în această perioadă de criză economică, un venit mediu net în creştere cu 7,8% (conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică, n.r.) reprezintă un record pentru România.

„Am avut o veste foarte bună: venitul mediu net în economie a crescut după nouă luni de zile cu 7,8% faţă de anul trecut. Eu zic că este un record să ai în perioadă de criză economică globală un venit mediu net în creştere faţă de perioada anului trecut, când rata medie a inflaţie, la nouă luni de zile, este de 2,5%”, a afirmat oficialul.

Ministrul de Finanțe a făcut mai multe precizări cu privire la situația economică a României. Acesta a vorbit despre prelungirea pe anul 2021 a mai multor măsuri, precum IMM Invest, șomajul tehnic și ajutorul pentru părinți, precizând că lucrează la un demers similar pentru măsura privind amânarea ratelor.

„Așa cum vedeți, deja discut despre amânarea ratelor să găsim o formă pentru a o prelungi în 2021. IMM Invest deja l-am prelungit pentru 2021. Alte scheme de ajutor de stat deja au fost prelungite pentru 2021. Vor urma, sunt sigur, și șomajul tehnic, și altele similare. Tot ce am văzut că a funcționat în acest an pentru economie vom prelungi”, a adăugat Florin Cîțu, conform B1TV.

Sursa foto INQUAM / Octav Ganea