„Vă asigur de pe acum că nu am nicio adeziune pentru funcţia pe care o deţin în prezent. Este suficientă solicitarea domnului Sorin Grindeanu iar demisia mea va fi prezentată în cel mai scurt timp. Însă, vorbind din perspectiva unui minister care a schimbat, în ultimii 2 ani, nu mai puţin de şase miniştri, cred că trebuie să gândim constructiv şi – mai ales – în favoarea cetăţenilor români. Cu alte cuvinte, trebuie să căutăm performanţă şi schimbare în bine, nu doar schimbare de dragul puterii şi a discursului politic. Când mi s-a spus întâia oară că domnul Dragnea îmi doreşte demisia, am răspuns ‘desigur, la solicitarea şi cu confirmarea prim-ministrului din echipa căruia fac parte’. Mi-a părut normal, natural şi mai ales de bun-simţ. Sorin era cel care mă învestise cu încredere şi alături de care lucram la atingerea obiectivelor asumate; domnul Dragnea vorbea doar despre actul guvernării, de la distanţa sigură a uşilor încuiate”, scrie Jianu pe pagina sa de Facebook.

El afirmă că în ultimele zile a primit numeroase mesaje de la oameni din afara Guvernului, ‘de la şefi de cabinete la secretare, de la senatori la simpli membri de partid’ care i-au transmis ‘din partea lui Liviu Dragnea’ să îşi dea demisia.

„Toţi mi-au transmis, prin voci şi mesaje nervoase, din partea domnului Dragnea, să îmi dau demisia. Mai puţin domnul Dragnea, care, între timp, declara în faţa unei naţiuni că avea deja demisia mea. Trebuie să recunosc că sunt uşor surprins de ‘balanţa etică’ a lui Liviu Dragnea: când un om face eforturi pentru a demonstra cetăţenilor români că se poate mai mult şi în România, dânsul îi cere demisia. Însă atunci când eu însumi i-am reclamat că un membru important al partidului mi-a cerut favoruri ilegitime, domnul Dragnea l-a lăsat în funcţie. Ce fel de oameni suntem?”, întreabă Augustin Jianu.

În final acesta arată că din respect pentru echipa din care face parte va demisiona exclusiv la solicitarea celor îndreptăţiţi să îi ceară acest lucru. 

„Atunci când ai 31 de ani şi vrei să schimbi ceva în bine, începi prin a şti că fiecare decizie pe care o vei lua te va urma pentru restul vieţii, aşa că ar fi bine să ai conştiinţa împăcată. Tocmai de aceea, din respect şi responsabilitate pentru poporul român şi pentru echipa din care fac parte, voi urma drumul pe care îl consider vertical: voi prezenta demisia exclusiv la solicitarea celor îndreptăţiţi să o ceară. Când vrei într-adevăr să schimbi ceva, trebuie să rezişti”, a mai scris ministrul Comunicaţiilor.

 

Întrebat, la Antena 3 cine i-a solicitat favoruri ilegitime, Jianu a răspuns: „Cred că ar trebui să-l întrebaţi pe domnul Dragnea pentru că a aflat în secunda doi după ce s-a întâmplat. Nu cred că e rostul în momentul acesta să intrăm în detalii de genul ăsta pentru că este o discuţie foarte lungă” şi a reiterat că „eu nu ţin de scaun. Eu ţin de nişte principii şi cred că e cazul ca la un moment dat cineva în ţara asta să mai aibă şi principii”.


Totodată, Augustin Jianu a precizat că a intrat în PSD în 2007, dar a renunţat la activitatea politică în 2014, deoarece avea o funcţie care nu îi permitea activitate politică, cea de director al Centrului Naţional de Răspuns la incidente de Securitate Cibernetică, organism din coordonarea Ministerului Comunicaţiilor.

 

„Calitatea de membru de partid nu a fost pierdută niciodată, nu am fost suspendat, pur să simplu nu am mai activat”, a spus Jianu, care a precizat că a fost numit ministru „din partea domnului Grindeanu şi a domnului Dragnea, la acel moment”.

Augustin Jianu a participat, la Londra, la conferinţa BERD & Emerging Europe – Outlook on Romania. 

PSD şi ALDE au decis miercuri să retragă sprijinul politic acordat Guvernului condus de Sorin Grindeanu, invocând performanţele slabe ale Cabinetului, hotărâre în urma căreia miniştrii şi-au depus joi demisiile la Secretariatul General al Guvernului. Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că va demisiona din fruntea Executivului numai dacă preşedintele Iohannis va numi tot un premier PSD.AGERPRES