“Scumpirea produselor finite este inevitabilă. Cine nu măreşte preţurile, nu rezistă pe piaţă. Pambac a majorat preţul la pâine cu 8% de circa o săptămână”, a declarat, pentru AGROINTEL, Alin Giurea, preşedintele Pambac Bacău, unul din principalii jucători pe piaţa locală de morărit şi panificaţie. În urma scumpirii, o franzelă de 300 de grame a ajuns să coste 1,3 lei, comparativ cu 1,2 lei înainte.
Preţurile au crescut şi la făină, unde scumpirea a fost chiar mai mare – 40% – şi s-a produs în ultimele săptămâni, susţine Giurea. Acesta susţine că, în prezent, preţul unui kilogram de grâu adus la moară este de 1,27 lei, comparativ cu 0,82 de lei în urmă cu circa o lună sau 0,78 lei, anul trecut.
Şi preşedintele Rompan, Aurel Popescu, spune că există producători care au scumpit pâinea, chiar dacă se tem că le vor scădea vânzările, ceea ce i-ar putea conduce la faliment. Aurel Popescu a fost cel care l-a asigurat şi pe ministrul Agriculturii că în această tomnă preţurile nu vor creşte, aşa cum informa capital.ro la jumătatea lunii trecute.
„Aşa ar trebui să se întâmple: să se scumpească pâinea. Unii încearcă să mărească preţurile, chiar dacă există respingere din partea pieţei. Fiecare rezistă cât poate”, spune acum Popescu.
Consumul de pâine a scăzut în ultimii ani, de la 108-110 kilograme pe cap de locuitor în perioada 2007-2008 la circa 101 kilograme pe cap de lcuitor, în 2011, conform datelor Rompan, citate de AGROINTEL.
În ceea ce priveşte perioada următoare, reprezentantul Pambac susţine că preţul la grâu ar putea continua să crească uşor, nefiind excluse şi alte valuri de scumpiri la produsele de morărit şi panificaţie în acest an, în contextul majorărilor de preţuri la energia electrică, motorină sau gaze.
Preşedintele Pambac susţine că vânzările au fost mai mici, în acest an, raportat la anul trecut, ceea ce s-a văzut şi în cifra de afaceri. În primele şase luni, Pambac a înregistrat o scădere a afacerilor de 26%, faţă de intervalul similar din 2011. Anul trecut, Pambac a raportat o cifră de afaceri de 45 milioane de euro. Compania are circa 500 de salariaţi, după ce a renunţat la 100 de angajaţi în acest an, respectiv 200, în 2011.
Mai multe detalii pe agrointel.ro