'România a fost, în 2014, printre primele ţări care a transmis Comisiei Europene Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Iată că adoptarea oficială a Comisiei Europene ne permite ca în cel mai scurt timp să lansăm toate măsurile de finanţare, lucru care se va întâmpla în cursul lunii iunie. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este pregătită să primească proiecte în sesiune continuă, ceea ce constituie o noutate faţă de programul anterior. Noul Program vine cu o serie importantă de simplificări procedurale, care va permite o accesare mult mai facilă şi direcţionată spre cei ce au efectiv nevoie de finanţare', a precizat Daniel Constantin.

În data de 26 mai 2015, Comisia Europeană a transmis României decizia oficială de aprobare a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Ţara are alocată prin PNDR 2014 – 2020 o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite ţării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuţia naţională.

Noul Program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanţare, iar creşterea productivităţii agroalimentare şi integrarea producţiei naţionale în lanţuri alimentare reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.

"Comisia Europeană a aprobat 24 programe de dezvoltare rurală (PDR-uri) suplimentare vizând îmbunătăţirea competitivităţii agriculturii UE, protecţia mediului rural şi a climei, precum şi consolidarea structurilor economice şi sociale ale comunităţilor rurale în perioada de până în 2020. Se estimează că programele adoptate astăzi (marţi – n.r.) vor crea peste 40.000 de locuri de muncă în zonele rurale şi aproximativ 700.000 de locuri de formare pentru a încuraja inovarea, transferul de cunoştinţe, practicile agricole mai durabile şi întreprinderi mai puternice în mediul rural. Se pune la dispoziţie o finanţare în valoare de 27 miliarde de euro din bugetul UE, cofinanţată de alte fonduri publice la nivel naţional/regional şi/sau de fonduri private", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Programele aprobate au fost depuse de Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Irlanda, Italia, România, Spania, Suedia şi Regatul Unit.

Potrivit datelor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), plăţile totale efectuate până în prezent din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013 au depăşit 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de investiţii şi pentru decontarea plăţilor directe către fermieri, iar România a ajuns la un gradul de absorbţie al fondurilor europene acordate pentru agricultură şi dezvoltare rurală de peste 84%.

Valoarea totală a PNDR 2007 – 2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocaţi proiectelor de investiţii prin 12 măsuri şi trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plăţi directe prin patru măsuri.

SURSA: Agerpres