“Legea privind liberalizarea pieţei funciare a intrat în vigoare, teoretic, dar normele metodologice vor veni în zilele următoare. Noi am căutat cea mai bună soluţie, iar textul legii nu a plecat din minister până nu a fost văzut de toate asociaţiile. Eu cred că nu există un pericol foarte mare de a înstrăina masiv terenuri agricole pentru că există o măsură asiguratorie: statul este preemtor în această formulă a legii. Dacă lucrurile vor degenera, statul poate să intervină prin ADS, care se mută zilele următoare în subordinea premierului. Dacă situaţia o va cere, statul va cumpăra terenuri, dar eu nu cred că o va cere', a explicat Constantin.

Ministrul a spus că, în cadrul unei întâlniri la Bruxelles la DG Piaţă (DG Internal Market and Services – Comisia Europeană), statele membre au fost atenţionate direct că nu va fi permisă nicio restricţionare a pieţei funciare, în condiţiile în care ţările din jur, Ungaria şi Bulgaria, încearcă de ceva timp să ia astfel de măsuri.

“S-a discutat la Bruxelles despre toate propunerile legislative din toate statele membre şi s-a atenţionat foarte clar şi în mod direct, nu voalat, că nu se va permite nicio o restricţionare a pieţei funciare. Există în mai multe ţări acest principiu de preemţiune, care este agreat de CE, însă alte lucruri nu au fost agreate. Eu nu am înţeles de ce societatea civilă din Romania şi până la urmă Parlamentul nu au agreat şi o altă condiţie, respectiv existenţa studiilor în agricultură. A existat această prevedere de la MADR, dar nu a trecut de Parlament şi nici de asociaţiile de fermieri, prevedere care există în multe alte state europene şi România nu o are. Era singura pe care o puteam prinde în această lege”, a mai adăugat Constantin

“Prin procedurile şi normele pe care le vom publica, cetăţeanul nu trebuie să facă decât un singur drum la primărie, prezintă oferta pe care o are şi aşteaptă 30 de zile. Dacă nu primeşte nicio notificare este liber să îl vândă fără nici un fel de probleme. De asemenea, cred că există deja pe site-ul MADR o platformă cu toate tranzacţiile agricole pentru a transparentiza acest proces care a fost închis până în prezent”, a mai menţionat ministrul.