Guvernul împreună cu Comisia Națională de Strategie și Prognoză au început deja o evaluare a fiecărui minister în parte cu privire la îndeplinirea prevederilor Programului de guvernare. Surse din cadrul PSD ne-au precizat că cei care nu și-au îndeplinit angajamentele, așa cum și-au asumat la preluarea funcției, vor fi înlocuiți.

Aceleași surse au menționat că premierul Viorica Dăncilă nu își dorește o remaniere, evaluarea nefiind făcută asupra persoanei ci din punct de vedere al îndeplinirii programului de guvernare.

Ea a explicat luna trecută, la Antena 3, că „Nu am făcut încă o evaluare, dar aş vrea să fac o precizare. Evaluarea nu o facem asupra persoanei, ci asupra îndeplinirii programului de guvernare. Fiecare ministru nu va fi evaluat în ceea ce priveşte persoana respectivă, ci asupra modului în care şi-a îndeplinit măsurile din programul de guvernare”.

În același timp, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat public că nu a fost stabilită în coaliţie o discuţie despre o posibilă remaniere guvernamentală în această vară, precizând însă că o discuţie despre o evaluare a actului de guvernare în sine va exista. Liderul PSD s-a arătat mâhnit de maniera cum comunică unii miniştri.

“Sigur că sunt mai mulţumit de unii şi mai puţin mulţumit de alţii, dar nu vreau să dau nume”, a declarat Liviu Dragnea, la România Tv.

Cine face evaluarea

Principalul coordonator al evaluării îndeplinii programului de guvernare este nimeni altul decât Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă.

El a precizat, tot luna trecută, la Antena 3, că zilnic îi informează pe cei doi președinți ai Coaliției, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, cât și pe Viorica Dăncilă.

”Remanierea se face, nu se discută. Eu tot timpul țin la curent atât cei doi președinți ai coaliției, cât și premierul cu situația la zi a realizării programului de guvernare de către miniștri. Eu nu-mi permit să-i comentez, în schimb, îmi permit să spun ceea ce au făcut, dar și ceea ce deocamdată nu au făcut” a spus Darius Vâlcov, la Antena 3. 

Zvonuri despre remaniere au tot circulat în ultimele luni, pe lista miniștrilor “remaniabili” apărând ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, cel al Transporturilor, Lucian Șova, ministrul Cercetării și Inovării, Nicolae Burnete, ministrul Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru cât și cel al Educației, Valentin Popa.