Creată în februarie, noua mişcare ‘Alternativa pentru Germania’ (AFD) pledează în special pentru o ‘disoluţie ordonată’ a monedei unice europene şi revenirea la marca germană. Formaţiunea este creditată cu 3% în recentele sondaje privind intenţiile de vot la alegerile legislative de la 22 septembrie la care cancelarul Angela Merkel intenţionează să participe pentru a câştiga al treilea mandat.
În aceste alegeri în care fiecare vot contează, ‘trebuie să ţinem de asemenea cont de AFD şi de mesajul său’, a declarat ministrul în interviul pentru Focus. Schauble şi-a exprimat din nou ‘convingerea fermă că o monedă comună este în interesul Germaniei’. ‘Ar fi nechibzuită din punct de vedere economic renunţarea la euro’, a adăugat el.

Întrebat dacă ia AFD în serios, Schauble a răspuns: ‘Ceea ce iau în serios este ceea ce îi preocupă pe oameni în privinţa banilor lor. Un partid care este doar împotriva a ceva nu poate fi luat în serios şi nu va avea succes în Germania’.
Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a spus la rândul său, pentru Bild am Sonntag, că ‘abandonarea monedei euro ar însemna să riscăm prăbuşirea’ Uniunii Europene.

AFD, spre deosebire de numeroasele partide eurosceptice din Europa, se distanţează clar de extrema-dreaptă şi de retorica sa anti-imigraţie. Animată în special de economişti proveniţi din rândurile liberalilor şi conservatorilor, mişcarea mizează pe circa 10.000 de membri şi încearcă să se extindă în întreaga Germanie.

Sursa: Agerpres