'În conformitate cu prognozele cererilor de plată pe care România le-a transmis Comisiei Europene pentru anul 2016 (potrivit Memorandumului aprobat în Guvern în luna ianuarie 2016), se estimează ca rata de absorbţie să ajungă la sfârşitul anului 2016 la aproximativ 78%, iar la data de 31 martie 2017, conform previziunilor transmise oficial CE, rata de absorbţie calculată în funcţie de sumele solicitate să poată depăşi 80% din alocarea UE', menţionează oficialii MFE. De asemenea, aceştia au mai afirmat că procesul de evaluare a proiectelor restrospective continuă.

'Procesul de evaluare continuă şi nu avem încă o valoare finală. Avem posibilitatea ca până la declararea ultimelor sume către CE să definitivăm procesul de selectare a acestor proiecte. Din situaţia de la mijlocul lunii aprilie rezultă că au fost aprobate 47 de proiecte, cu un buget total de 557 de milioane de euro, din care contribuţia UE este de 466 milioane de euro, iar un număr de 28 proiecte retrospective se aflau în evaluare (în valoare UE de circa 488 milioane euro)', au mai arătat reprezentanţii ministerului.

În ceea ce priveşte situaţia întreruperii Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, aceştia au precizat că există semnale că o decizie urmează a fi luată în cursul lunii mai.

'Acum două zile am avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, privind situaţia întreruperii Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi stabilirea măsurilor pe care România trebuie să le întreprindă. Există semnale că situaţia se va rezolva în curând, DG Ocupare va lua o decizie şi o va comunica în cursul acestei luni. După deblocarea situaţiei, va putea fi făcută rambursarea sumei de 167 de milioane de euro aferentă aplicaţiei 44', au mai spus oficialii MFE.

Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a crescut în aprilie cu 0,41 puncte procentuale, la 66,21% pe cadrul financiar 2007-2013, se arată în datele Ministerului Fondurilor Europene.

Astfel, valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene (CE) depăşea 12,6 miliarde de euro, în 30 aprilie. În ceea ce priveşte rata absorbţiei efective, respectiv rambursările de la CE, aceasta a crescut cu 2,22 puncte procentuale, la 63,79% (12,1 miliarde euro).

Pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice rata de absorbţie curentă era de 75,75%, la fel ca şi la finalul lunii martie, pe Programul Operaţional Asistenţă Tehnică – 97,71%, pe Programul Operaţional Sectorial Mediu – 71,12% (la fel ca în 31 martie), pe Programul Operaţional Regional – 64,75% (la fel ca în 31 martie), pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – 54,51% (la fel ca în 31 martie), pe Programul Operaţional Sectorial Transport – 63,77%, iar pe Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative – de 93,37% (la fel ca în 31 martie).

Data de 31 decembrie 2015 este termenul final de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari, iar 30 iunie 2016 – transmiterea la Comisia Europeană şi la Autoritatea de audit a ultimei aplicaţii de plată intermediară.

De asemenea, 31 martie 2017 reprezintă termenul până la care trebuie transmisă la Comisie, prin SFC 2007, aplicaţia de plată a soldului final şi a declaraţiei finale de cheltuieli. AGERPRES