Acţiunea are ca scop identificarea nivelului de acoperire cu medicamente şi materiale sanitare din spitale, dar şi evaluarea situaţiei financiare a unităţilor sanitare. Spitalele vor avea obligaţia să prezinte, transparent, modul în care cheltuie banul public şi să afişeze pe site-urile proprii bugetele de venituri şi cheltuieli.
Ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, a menţionat că numai 10% dintre unităţile sanitare au publicat pe site-ul lor modul în care cheltuie banii publici şi acestea incomplet.
De asemenea, în cadrul acţiunii de control, se va avea în vedere verificarea nivelului creditelor bugetare, cel al cheltuielilor din spitale pentru tratarea  pacienţilor şi cu utilităţile.
Spitalele vor mai fi verificate dacă şi-au respectat obligaţiile privitoare la asigurarea medicamentelor şi materialelor sanitare necesare asiguraţilor pe perioada internării, întocmirea şi eliberarea decontului de cheltuieli pentru fiecare pacient, respectarea criteriilor de internare pentru pacienţii internaţi.
În cadrul MS funcţionează un compartiment de integritate care are ca scop supravegherea reglementărilor privind transparenţa. Comisiile de control sunt mixte, alcătuite din reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică şi din cei ai caselor de asigurări de sănătate.

Acţiunea de verificare se va defăşura până pe data de 8 iunie, iar echipele au termen de a întocmi rapoartele de control în maxim 5 zile lucrătoare de la finalizarea acţiunii de control.