'În cele câteva zile care au trecut de la demararea sistemului privind implementarea cardului de sănătate, rapoartele zilnice atestă faptul că sistemul este funcţional şi că, de la zi la zi, un număr tot mai mare de servicii medicale se acordă în baza cardului de sănătate. O mare parte din furnizorii de servicii medicale şi asiguraţi au înţeles necesitatea şi importanţa implementării cardului de sănătate în sistem', se arată în comunicat.

Potrivit MS, cardul naţional de sănătate, alături de reţeta electronică şi dosarul electronic reprezintă obiective importante pentru informatizarea sistemului de sănătate şi fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară a sistemului de asigurări de sănătate.

'Există însă şi persoane care contestă acest proiect, menit să facă ordine în sistem şi să stopeze fraudarea fondurilor din sănătate. În încercările disperate de a compromite acest sistem, aceştia au recurs la metode de intoxicare şi manipulare prin intermediul reţelelor de socializare', susţine MS în comunicatul de presă. Ministerul precizează că acest card nu poate fi utilizat în sistem bancar şi nici nu conţine sume de bani destinate asiguraţilor, aşa cum eronat există mai multe comunicări pe diverse reţele de socializare.

'Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine numai datele de identificare ale asiguratului. Atragem atenţia că astfel de mesaje care dezinformează opinia publică produc confuzie, care poate duce la tensiuni între pacienţi şi furnizorii de sănătate. MS şi CNAS consideră că astfel de informări tendenţioase pun în pericol procesul de implementare a sistemului şi reprezintă încercări de blocare a unui sistem care are ca scop stabilirea unei discipline financiare şi stoparea fraudelor din sistem', se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, pe card şi în memoria electronică a acestuia sunt imprimate următoarele informaţii: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, data naşterii şi termenul de valabilitate al cardului care este de 5 ani.

Reprezentanţii MS precizează că doar la cererea asiguratului medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale.

'Precizăm că MS şi CNAS au realizat ample campanii de informare cu aceste informaţii, utilizând toate pârghiile de care dispune: spot informativ audio şi video difuzat pe posturile de radio şi tv, conferinţe de presă, comunicate de presă, declaraţii de presă, prezenţa autorităţilor în emisiuni pe tema cardului de sănătate, întâlniri cu asociaţiile de pacienţi, întâlniri cu furnizorii de servicii medicale', se mai arată în comunicat.