Cu toate acestea majorarea, cea de a treia introdusă de Egipt după luna noiembrie 2016, va pune noi presiuni pe consumatorii egipteni care se confruntă deja cu o rată ridicată a şomajului şi preţuri volatile.

Conform Ministerului Petrolului, preţul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost majorat până la 7,75 lire egiptene, de la 6,60 lire anterior, în timp ce preţul pentru benzina cu cifra octanică 92 a fost majorat de la 5,0 până la 6,75 lire litrul iar preţul unui litru de benzină cu cifra octanică 80 a fost majorat de la 3,65 la 5,50 lire.

Ministerul Petrolului, Tarek El Molla a subliniat că această majorare va permite Egiptului să economisească 50 de milliarde de lire (2,8 miliarde dolari) sub forma subvenţiilor prevăzute în bugetul de stat pentru 2018-2019. ‘Majorarea preţului combustibililor va ajuta reducerea consumului de produse petroliere cu aproximativ 5%’ a mai spus Molla.

La aproape doi ani după semnarea acordului de împrumut în valoare de 12 miliarde de dolari convenit cu Fondul Monetar Internaţional, Egiptul speră că reformele dureroase precum majorarea taxelor şi reducerea subvenţiilor îi vor permite să recâştige încrederea investitorilor străini şi să relanseze economia care s-a prăbuşit după Primăvara Arabă din 2011. AGERPRES