"Prezentul proiect de act normativ are ca obiect de reglementare suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc, încadrat la poziţiile tarifare 4401, 4403 şi 4407, până la data de 31 august 2015", se precizează în nota de fundamentare a Ordonanţei.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat sâmbătă că supune dezbaterii publice două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, care vizează reglementări mai stricte în ceea ce priveşte exporturile de material lemnos, precum şi suspendarea temporară a acestora.

"Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor, precum şi impactul asupra mediului. Stoparea tăierilor ilegale vizează interesul public, constituind situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată", se arată într-un comunicat al Ministerului.

Proiectele de OUG vor fi supuse aprobării în următoarea şedinţă de Guvern. Unul dintre proiecte vizează suspendarea exportului de material lemnos, iar al doilea stabilirea unor măsuri pentru monitorizarea exporturilor şi a livrărilor intra-comunitare de material lemnos. AGERPRES