Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să împrumute în luna februarie 3 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, potrivit unui ordin emis de ministrul de resort, aceasta fiind cea mai mică valoare lunară anunţată din noiembrie 2008.

Finanţele au programat pentru a doua lună a anului patru emisiuni de certificate de trezorerie cu discount, în valoare cumulată de 2 miliarde lei, pentru care vor organiza licitaţii în datele de 1, 8, 15 şi 22 februarie.

Două licitaţii pentru obligaţiuni de tip benchmark

În acelaşi timp, Trezoreria va organiza două licitaţii pentru obligaţiuni de tip benchmark, cu maturitate de 5 şi 3 ani, care vor fi lansate în datele de 4 februarie şi, respectiv, 18 februarie.

După primele cinci licitaţii din acest an, Finanţele au împrumutat circa 5,765 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, depăşind nivelul programat pentru prima lună, de patru miliarde de lei.

Suma totală pe care MFP vrea să o împrumute în primul trimestru de pe piaţa internă se ridică la 10-12 miliarde de lei, însă Finanţele au în vedere şi atragerea de bani de pe pieţele internaţionale de capital în funcţie de evoluţiile pieţelor financiare şi de oportunităţile oferite de acestea.

Valoarea titlurilor de stat în lei vândute de către Finanţe în 2009 se ridică la 64,7 miliarde lei, suma împrumutată fiind de peste cinci ori mai mare faţă de valoarea de anul precedent, de 12,5 miliarde lei.

SURSA: Mediafax