Este pentru prima data cand datoria publica interna a Romaniei egaleaza serviciul datoriei externe in acest an. Raportat la obligatiile certe ale statului (serviciul datoriei publice si public garantata), cu o datorie catre creditorii interni a carei contravaloare in valuta atinge doua miliarde dolari, platile catre institutiile din exterior sunt inferioare (1,452 miliarde dolari).
Lipsa banilor in acest an, intretinerea unui stufos aparat birocratic si absenta interesului de a recupera banii de la datornici au pus bugetul statului in situatia de a supravietui prin apeluri repetate la imprumuturi. incercarile de a obtine bani de la creditorii externi s-au soldat cu esec. Rezervata in a acorda imprumuturi unei tari sanctionate de agentiile de rating, piata externa n-a reactionat la ofertele Ministerului Finantelor. Ar fi facut-o, poate, dar la costuri greu de suportat pentru o economie in continuu regres. Cea mai la indemana cale a fost sa absoarba economiile din interior, fie prin lansarea de certificate de depozit destinate populatiei, fie prin titluri de stat oferite bancilor comerciale si clientilor acestora. Criza bugetului a fost insa sanctionata de creditori, prin nivelul dobanzilor acceptate la imprumuturile acordate. Asa se face ca, in decursul unui singur an, datoria publica interna a ajuns sa se apropie de 40.000 miliarde lei. in plus, asumarea pierderilor din sistemul bancar (prin emiterea de titluri de stat pentru acoperirea gaurilor de la Bancorex si Banca Agricola) mai aduce bugetului o cheltuiala care, potrivit estimarilor, va depasi 30.000 miliarde lei.
Remes mizeaza pe banii din privatizare
Pentru Ministerul Finantelor, anul 2000 va fi la fel de greu ca si cel anterior, si numai prezenta investitorilor straini ar mai putea usura povara bugetului. Decebal Traian Remes, ministrul finantelor, mizeaza pe intrari de peste 700 milioane dolari, prin intermediul bancilor Merryl Lynch si Nomura. Negocierile cu cele doua banci vor fi reluate, dupa esecul inregistrat anul trecut. Tot Remes isi pune mari sperante in veniturile din privatizare si sumele ce urmeaza sa fie recuperate de Agentia de Valorificare a Activelor Bancare. Aceste sume vor avea o singura destinatie: finantarea datoriei publice interne. Daca, insa, intrarile vor fi inferioare asteptarilor ministrului finantelor, solutia va ramane aceeasi: imprumuturi pe piata interna. inceputul de an n-a scos Finantele din obisnuita practica de a se imprumuta, debutand cu o emisiune de certificate de trezorerie pentru populatie, cu o dobanda anuala de 59%, pe termen de trei luni, si cu emisiuni de titluri de stat pentru care deja a acceptat sa plateasca pana la 80% dobanda.