Ministerul Finanţelor a atras, marţi, 105 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni, când a împrumutat 1,022 miliarde de lei, la o dobândă de 2,06% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 46 de luni.

În ceea ce privește valoarea nominală a emisiunii suplimentare, aceasta a fost de 105 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare de 185 de milioane de lei, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

În ceea ce privește planurile pentru luna februarie, Ministerul Finanţelor a planificat, în următoarele săptămâni, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,6 miliarde de lei, din care 600 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi patru miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

De menționat este faptul că la acestea se poate adăuga suma de 600 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor peste cea programată în ianuarie 2021 (5,115 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Ce sume a atras Ministerul Finanțelor luni

De cealaltă parte însă, luni, Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,022 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 46 de luni, la un randament mediu de 2,06% pe an, arătau datele transmise de Banca Naţională a României (BNR).

În ceea ce privește valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 700 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 1,697 miliarde de lei.

Totodată, Ministerul preciza încă de luni că marți este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 105 milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea