O știre falsă circulă în mediul online. Este vorba de informația potrivit căreia Ministerul Familiei ar transmite chestionare în unităţile de învăţământ pentru a afla starea de sănătate a copiilor, cu scopul de a îi separa ulterior de familiile lor, pe criterii medicale.

Instituția a negat orice implicare, menționând că nu solicită date despre sănătatea copiilor şi a familiei şi nici nu a distribuit în şcoli „Chestionarul familiei”. În plus, acesta nu aparţine instituţiei.

Ministerul Familiei nu a solicitat de la şcoli informaţii

Ministerul Familiei nu a solicitat de la şcoli informaţii despre sănătatea copiilor! Ministerul Familiei nu a distribuit în şcoli chestionare despre sănătatea familiei! Ministerul Familiei sprijiină toţi copiii din România şi nu doreşte separarea lor de familie! «Chestionarul familiei» nu aparţine Ministerului Familiei”, arată o postare de vineri pe pagina de Facebook a instituţiei.

Ministerul Familiei a susținut că pe reţelele de socializare circulă mesaje prin care părinţii sunt avertizaţi că instituția solicită date despre sănătatea copiilor şi a familiilor acestora.

Propaganda împotriva singurei legi prin care copiii sunt ţinuţi în familiei

„Mai mult, este prezentat un formular care, aparent, aparţine Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar mesajele manipulatoare îi sperie pe părinţi că prin completarea formularului se poate ajunge la separarea copiilor de familia lor”, mai precizează sursa citată.

În aceste condiții, Ministerul Familiei a respinge ferm „orice astfel de afirmaţie care face parte doar din propaganda împotriva singurei legi din România prin care copiii sunt ţinuţi în familiei”.

„Pe rețelele de socializare circulă mesaje prin care părinții sunt avertizați că Ministerului Familiei solicită date despre sănătatea copiilor și a familiilor acestora. Mai mult, este prezentat un formular care, aparent, aparține Institutului Național de Sănătate Publică, iar mesajele manipulatoare îi sperie pe părinți că prin completarea formularului se poate ajunge la separarea copiilor de familia lor.

Respigem ferm orice astfel de afirmație care face parte doar din propaganda împotriva singurei legi din România prin care copiii sunt ținuți în familie”, a arătat sursa citată.

Ce se distribuie pe internet

Pe internet este prezentat un chestionar al INSP ca fiind al Ministerului Familiei, cu legătură la Observatorul Naţional al Copilului şi Legea prevenirii separării copilului de familie.

„Persoanele care distribuie mesajele induc ideea că, prin aceste chestionare, Ministerul Familiei vrea să afle starea de sănătate a copiilor pentru ca mai apoi să-i separe de familiile lor pe criterii medicale”, mai arată Ministerul Familiei.