"Noi avem 23 de companii în portofoliu, din care opt sunt în insolvenţă sau faliment. Ar trebui să răspundem la o întrebare retorică. Ce s-ar fi întâmplat dacă măsurile de guvernanţă corporativă s-ar fi luat acum 10 ani? Câte companii ar fi ajuns în faliment sau insolvenţă? Noi am încercat deja să demarăm un program de transparenţă în direcţia aceasta. Din păcate, nu este aşa de uşor cum ne-am dorit, dar avem perseverenţă şi sper ca programul lansat astăzi să ne ajute. Din nefericire, lipsa de transparenţă şi de informaţii împiedică o discuţie serioasă pe zona de performanţă", a spus Dan Ionescu.

Proiectul State Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture îşi propune să studieze factorii şi nivelul de corupţie în companiile cu acţionariat de stat, precum şi dimensiunea fenomenelor de tipul 'state capture' în Uniunea Europeana (studii de caz România, Bulgaria, Cehia şi Italia).

Consorţiul de proiect şi-a propus stabilirea unui set de indicatori comuni care să permită analiza strategică şi comparativă a clientelismului şi a corupţiei în aceste companii. În cadrul proiectului vor fi studiate alocările de fonduri din surse publice şi europene, măsuri de prevenire a corupţiei şi conflictelor de interese existente la nivel naţional dar şi la nivelul unor companii cheie pentru economiile statelor membre UE.

"Până să ajungem să discutăm cât de performante sunt aceste companii de stat avem multe probleme în zona de transparenţă, de integritate, de date clare despre achiziţii şi sponsorizări. noi avem un ordin de ministru prin care companiile de stat ar trebui să facă publice datele legate de achiziţii şi sponsorizări. Din nefericire avem unele companii care nu au măcar site. În ceea ce priveşte transparentizarea, am putea spune că există şi o zonă de neîncredere a celor care lucrează în companiile de stat. Avem în cele 23 de companii nu mai puţin de 40.000 de angajaţi. Am încercat să deschidem un avertizor de integritate şi am adăugat şi un ghid legislativ în speranţa că din cei 40.000 de angajaţi mulţi se vor simţi obligaţi să ne ajute în zona de transparentizare.

Consorţiul care derulează proiectul 'State-Owned Companies – Preventing Corruption and State Capture' este format din Centrul Român de Politici Europene şi Freedom House România, Asociaţia Expert Forum, Amapola Progetii (Italia), Risk Monitor (Bulgaria) şi Candole Partners (Republica Ceha).

Proiectul este finanţat în cadrul programului Economic and Financial Crime, Corruption, Environmental Crime al DG Migration and Home Affairs al Comisiei Europene şi cofinanţat de Open Society Foundation. AGERPRES

Te-ar putea interesa și: