"Am început o 'Revoluţie tăcută' în energie. Nu o 'Răscoală', cum ne cer multe voci. Suntem un stat de drept şi doar infractorii îşi pot permite să sară legea. Am început o transparentizare ireversibilă pe care o vom instituţionaliza în aceste ultime luni. Nu mă aştept să fim lăudaţi în public pentru acest lucru. Săptămâna asta am publicat primul raport al Corpului de Control al Ministerului Energiei pornit de la o sesizare a Avertizorului de Integritate. A trecut aproape neobservat. Aşa cum trec multe dintre schimbările pe care acest Guvern le face. E firesc, pentru că nu suntem în situaţia în care şobolanii să părăsească corabia de teamă, ci îşi ascut ghearele şi colţii pentru perioada grea care urmează. Proiectul 'Transparenţă în energie' este vital pentru noi. Sper să-i avem alături de noi pe reprezentanţii societăţii civile şi împreună să reuşim să luăm vălul care ascunde hoţiile şi sub care se ascund cei care au distrus cu lăcomie companiile de stat", a scris Grigorescu.

Conform unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Energiei, Victor Grigorescu s-a întâlnit joi cu reprezentanţii mai multor organizaţii non-guvernamentale, care au răspuns invitaţiei lansate de minister în cursul săptămânii trecute. În cadrul întâlnirii au avut loc consultări cu privire la realizarea unei platforme prin care să se realizeze transparentizarea companiilor aflate sub autoritatea Ministerului Energiei.

"Nu există performanţă fără integritate. Lipsa de transparenţă şi de integritate duce la potenţiale erori sau vulnerabilităţi. Transparenţa şi responsabilitatea sunt elementele fără de care nu vom putea avea îmbunătăţiri notabile în companiile de stat. Administraţia publică are resurse, are oameni care vor şi pot să se alăture acestui demers, iar aceste resurse nu ar trebui ignorate. Societatea civilă este singura care dă continuitate acestui proces. Cred că un parteneriat este soluţia, un parteneriat între cele două entităţi. Ar trebui să apropiem companiile de bunele practici. Să stabilim un etalon", a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Discuţia a avut ca scop identificarea unui plan de măsuri punctuale care să poată fi aplicat în activitatea companiilor aflate sub autoritatea Ministerului Energiei.

"Cred că viitorul este prevenţia, pentru că trebuie să ieşim din zona penalizării. Cred că există o generaţie de oameni care sunt absolut mai buni. Trebuie să testăm lucrurile în afara zonelor de confort. E o mare bucurie să ne testăm aceste idei cu societatea civilă şi să găsim soluţii împreună. Ce mi-aş dori de aici este să fim eficienţi şi să alegem lucrurile care pot fi livrate şi care pot să continue', a adăugat ministrul Energiei.

Conform comunicatului, în urma discuţiilor cu reprezentanţii societăţii civile s-au conturat o serie de idei cu privire la principalele teme pe care ar trebui să se axeze în procesul de transparentizare a companiilor de stat.

Principalele sugestii au vizat aplicarea optimă a Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi respectarea ei, aplicarea principiului de date deschise, sau consolidarea poziţiei consilierului de etică în cadrul companiilor. Cei care au punctat importanţa respectării acestei legi au fost reprezentanţii Greenpeace.

Un subiect important în cadrul discuţiilor a fost reprezentat şi de necesitatea cursurile de pregătire la nivelul angajaţilor, idee susţinută de reprezentanţii ONG-ului Freedom House.

Reprezentanţii organizaţiilor prezente la discuţii vor trimite propunerile lor pe segmentul lor de expertiză, urmând ca, în cursul săptămânii viitoare să aibă loc o nouă întâlnire în care să se stabilească un plan concret.

La întâlnirea de joi au participat din partea Ministerului Energiei Diana Codău, directorul de Cabinet al ministrului Energiei, şi Dan Ionescu, consilier personal al ministrului Energiei.

Cele opt ONG-uri prezente la discuţie au fost: Greenpeace România, Bankwatch România, Societatea Academică Română, Centrul Român de Politici Europene, Centrul Român al Energiei, Transparency, Centrul pentru Inovare Publică şi Freedom House.AGERPRES