118.384 de candidaţi s-au prezentat la proba de Limba română a examenului de Bacalaureat, fiind o participare de 97,6% din totalul celor înscrişi, a anunțat, luni, Ministerul Educaţiei.

„La proba scrisă de Limba şi literatura română – proba E.a) – din cadrul examenului naţional de bacalaureat (sesiunea iunie – iulie 2023), desfăşurată astăzi, 26 iunie, s-a înregistrat o rată de participare de 97,6% (118.384 de candidaţi prezenţi dintr-un total de 121.257 de candidaţi înscrişi – toate promoţiile – pentru susţinerea acestei probe)”, anunţă, luni seară, Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că nu s-au prezentat 2.845 de candidaţi, iar 28 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Urmează Matematica și Istoria

Marţi, 27 iunie, este programată proba obligatorie a profilului (discipline, în funcţie de profil: Matematică şi Istorie), iar miercuri, 28 iunie, proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfăşura joi, 29 iunie.

Afişarea rezultatelor iniţiale (în centrele de examen şi online) va avea loc în data de 3 iulie (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Disfuncționalitățile pot fi anunțate la o linie TELVERDE

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie (în centrele de examen şi online).

În conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor – GDPR), rezultatele sunt afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului (coduri).

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi pe durata probelor scrise. Numărul poate fi apelat gratuit în perioada 20 – 23 iunie, între orele 8:00 – 16:00.

Elevii de clasa a XII-a de la profil uman au susţinut astăzi, 26 iunie, proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat 2023.

Pentru susţinerea probei obligatorii din cadrul examenului de Bacalaureat 2023, elevii de liceu au fost nevoiţi să prezinte un document de identitate la intrarea în sala de examen.

Trei ore au avut la dispoziţie absolvenţii claselor a XII-a pentru rezolvarea subiectelor de Limba română, profil uman, de la Bacalaureat 2023.