Bugetul pentru învățământ crește cu 554,35 milioane de lei în urma rectificării. Banii vor fi destinați salariilor pentru personalul din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și pentru plata burselor școlare în acest an calendaristic.

Bugetul ministerului Educației se majorează

„Am bucuria să vă anunț că în urma rectificării, bugetul pentru învățământ crește cu 554,35 milioane de lei! Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi, prin ordonanță de urgență, a doua rectificare a bugetului de stat pe anul 2022”, anunță ministrul Educației, Ligia Deca.

Ea precizează că în urma acestei decizii, bugetul alocat învățământului crește, în total, cu suma de 554,35 milioane de lei, respectiv 320 milioane de lei – buget pentru învățământ gestionat de Ministerul Educației, iar 234,35 milioane de lei – sume defalcate din TVA de la bugetul de stat prin bugetele locale.

„Suplimentarea cu 320 milioane de lei de la bugetul de stat pentru Ministerul Educației vizează asigurarea salariilor pentru personalul din unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Sumele defalcate din TVA de la bugetul de stat prin bugetele locale vor fi utilizate pentru plata burselor școlare în acest an calendaristic, 200,03 milioane de lei, respectiv pentru finanțarea învățământului particular și confesional acreditat, conform legii, respectiv 34,32 milioane de lei”, încheie ministrul Educației.

A doua rectificare bugetară aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat, joi, cea de-a doua rectificare bugetară pozitivă din acest an, stabilind că veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 521,1 milioane lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 522,1 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al Executivului, rectificarea bugetară acoperă cheltuielile obligatorii, cele de bună funcţionare, asigură cheltuielile de asistenţă socială. De asemenea, au fost redistribuite fonduri pentru programele derulate la nivelul ordonatorilor principali de credite, care au impact în economie şi în sprijinirea populaţiei şi a companiilor.

Totodată, se asigură finanţare pentru acordarea unui ajutor de stat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 şi au fost afectate de seceta pedologică. Se majorează, de asemenea, sumele alocate proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, inclusiv din asistenţă aferentă PNRR.

Conform prognozei macroeconomice de toamnă care stă la baza rectificării este de aşteptat ca Produsul Intern Brut să înregistreze o valoare nominală de 1.396,2 milarde lei în anul 2022 (faţă de 1.372,5 miliarde lei avut în vedere la prima rectificare bugetară).