Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Avioane Craiova (AVIO), vrea să relanseze activitatea firmei, prin vânzarea acţiunilor deţinute şi atragerea de investiţii prin alte modalităţi decât trecerea în proprietate privată.

„Ministerul Economiei, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), anunţă intenţia de a relansa activitatea Avioane Craiova, atât prin oferirea către potenţialii investitori a posibilităţii de a achiziţiona pachetul de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei, cât şi prin atragerea de investiţii în industria de aparate de zbor prin orice modalitate prevăzută de lege”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Firma este unicul producător de aeronave de tip militar din România şi are 380 de angajaţi. Avioane Craiova produce componente, ansamble şi oferă servicii pentru industria aviatică militară şi civilă.

„Potenţialii investitori sunt invitaţi să depună expresii de interes la sediul Ministerului Economiei, la OPSPI, prin care pot propune una sau mai multe modalităţi de abordare”, precizează ministerul.

„Investitorii interesaţi de Avioane Craiova au mai multe avantaje”

Ministerul Economiei, care controlează 80,97% din acţiunile firmei, arată că investitorii interesaţi de Avioane Craiova au mai multe avantaje, printre care capacitate de producţie mare şi forţă de muncă calificată.

„În plus, societatea dispune de acces rapid la aeroportul din Craiova, situat la un kilometru, cu pista de legătură proprietate a societăţii, centru de încercări de zbor aflat în incinta societăţii, autorizaţii de funcţionare din partea autorităţilor de control aero militare şi civile româneşti”, se mai arată în comunicat.

OPSPI a preluat de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) responsabilitatea administrării şi privatizării firmei din Craiova. Mandatul AVAS a vizat vânzarea a 80,97% din capitalul social a Avioane Craiova.

Valabilitatea ofertei de privatizare pentru Avioane Craiova a expirat la 31 iulie, fără ca AVAS şi compania italiană Alenia Aeronautica, singurul potenţial cumpărător, să ajungă la o înţelegere pentru finalizarea tranzacţiei.

Avioane Craiova a fost înfiinţată în anul 1972, având ca principal domeniu de activitate construcţia şi reparaţia de aeronave şi nave. Firma are o capitalizare de 3,3 milioane de lei.

Acţiunile firmei se tranzacţionează vineri, pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti, la preţul de 3,2 lei pe acţiune, în sacădere cu 13,51%.

SURSA: Mediafax