Declaraţia ministrului a fost făcută în contextul în care acesta a primit o delegaţie a Japan External Trade Organization (JETRO), condusă de Soichi Yoshimura, vicepreşedintele executiv al organizaţiei.

"Varujan Vosganian a spus că, prin noile politici de comerţ exterior româneşti, se intenţionează reorientarea atenţiei către pieţele importante din Asia, în mod special către Japonia. Un element important în acest demers de dezvoltare a relaţiilor de afaceri dintre cele două ţări va fi şi participarea ministrului român al Economiei la forumul de afaceri organizat la Tokyo de către JETRO, în cadrul vizitei oficiale din Japonia ce va avea loc în luna octombrie 2013", se menţionează într-un comunicat al Ministerului Economiei.

La rândul său, vicepreşedintele JETRO a arătat interesul în creştere al companiilor nipone faţă de ţara noastră, în condiţiile în care, în 2009, România se afla pe locul 15 în clasamentul statelor în funcţie de numărul de cereri de consultanţă înregistrate la JETRO, iar în 2012 a urcat pe locul cinci în acelaşi top, depăşind ţări precum Spania, Ungaria, Olanda, Elveţia sau Polonia.

JETRO este o agenţie guvernamentală japoneză de promovare a comerţului exterior şi a investiţiilor reciproce dintre Japonia şi restul lumii prin cele 73 de birouri din 55 de ţări, respectiv prin cele 37 de oficii regionale din Japonia.

Printre principalele activităţi ale JETRO se numără sprijinirea afacerilor din străinătate a companiilor japoneze, promovarea investiţiilor străine directe din Japonia şi participarea la stabilirea politicilor comerciale şi contribuţia la încheierea acordurilor comerciale dintre Japonia şi alte ţări.
Sursa: Agerpres