Capitalul circula rapid şi iriga orice loc în care existau şanse să fie profituri mari. Resursele subsolului erau exploatate fără milă pentru atingerea obiectivelor capitaliste sau comuniste. Uniunea Sovietică era un model ce lua ochii economiştilor celebri prin înmulţirea coşurilor fumegânde. Era ca un vapor imens ce înfrunta valurile tulburi în anii de criză. Chiar s-a pus întrebarea dacă economia planificată riguros dintr-un centru de putere nu este singura soluţie pentru rezolvarea problemelor societăţii.

Cărţile de istorie s-au umplut de interpretări despre nenorocirile economice declanşate după prăbuşirea bursei din New York din octombrie 1929 şi se zice că s-ar fi ales praful de nivelul de trai al oamenilor. Liderii lumii au încercat să oprească un adevărat tsunami planetar, dar n-au reuşit şi a ieşit din marasmul economic un nou război mondial. Nu te poţi pune cu fenomenele având o astfel de anvergură.

Oare chiar să fi fost adevărat că nenorocirea a fost legată de o proastă funcţionare a sistemului economic capitalist sau au fost alte cauze reale? Dacă au scris aceste interpretări savanţi renumiţi, trebuie să credem şi să transmitem mai departe datele despre catastrofa din anii 1929 – 1933, extinsă până în 1939 pentru anumite regiuni.

Repetiţia ce durează de decenii trebuie să ne dea gândit, să fie suspectă

Dacă liderii lumii interbelice se ocupau şi cu altceva în timp ce lansau poveşti frumoase mulţimilor? Datele publicate până astăzi arată că a fost o crimă ceea ce se pregătea în fabricile ridicate prin truda maselor lipsite de salarii şi de bunuri. Se scrie că în iunie 1941 Uniunea Sovietică dispunea de 170.000 de puşti-mitraliere şi toate au fost asamblate după 1927. Se adăugau 76.000 de mitraliere de diferite tipuri şi acestea erau tot noi, cele mai vechi putând fi doar material de instrucţie sau documentar prin unităţi.

Nu se poate spune că uzinele lagărului comunist au şomat şi au avut comenzi din belşug. Aceasta era doar tehnica trimisă diviziilor Armatei Roşii, dar tehnică automată se afla şi la diviziile poliţiei politice. Este interesant de observat că poliţia secretă era o adevărată armată a regimului totalitar şi dispunea de guri de foc din belşug. Alte arme automate au fost livrate în Spania şi China.

Adevărul este că marea putere comunistă s-a pregătit foarte serios de război la un nivel planetar începând din 1927 şi era absolut normal să nu fie un nivel de trai ridicat, chiar să apară o foamete mergând până la exterminarea populaţiei din regiuni întregi, situaţie întâlnită în anii 1932 – 1933. Este interesant că nenorocirea numită Holodomor a dus la exterminarea populaţiei din Ucraina, un grânar al planetei. Produse agricole au fost, dar statul sovietic a exportat alimentele pentru a importa tehnică industrială şi militară.

Crizele economice sunt provocate de ideile celor aflaţi la probleme şi care îşi ascund incompetenţa prin manevre politice ce duc la războaie. Secretul de stat poate să ascundă pentru decenii orice inepţie.