″Toată lumea vorbeşte despre zona euro, ceea ce este cu adevărat amuzant. Ar trebui să discutăm despre Schengen″⁣, a spus Babis într-un interviu acordat Reuters, citat de ProTV.

În opinia sa, această chestiune priveşte şi Comisia Europeană, braţul executiv al Uniunii Europene, şeful executivului ceh adăugând că este ciudat că atât de mulţi oameni vorbesc mai degrabă despre reforma zonei euro decât despre zona Schengen care acoperă majoritatea blocului comunitar.

Andrej Babis, care susţine principiul liberei circulaţii, dar doreşte frontiere mai solide în jurul Europei, a afirmat că spaţiul Schengen trebuie să fie extins la toate ţările UE de pe continent, prin includerea Bulgariei, a Croaţiei şi a României.

Pe de altă parte, prim-ministrul ceh a apreciat că problemele implicate de migraţie vor reprezenta principalul motiv de îngrijorare pentru alegători la alegerile europene din mai 2019.

Prosper om de afaceri, Andrej Babis a devenit principalul actor politic din Cehia şi a câştigat facil alegerile parlamentare din octombrie anul trecut pe baza promisiunilor de combatere a corupţiei, de împotrivire în faţa Bruxelles-ului şi de a lupta contra migraţiei ilegale.

Ascensiunea mişcării sale de centru, ANO, a avut loc pe fondul scăderii în popularitate a partidelor tradiţionale, o tendinţă prezentă în întreaga Europă, unde partidele antisistem au atras de partea lor electoratul dezamăgit de politicienii actuali sau îngrijorat de afluxul de migranţi.