Scaderea abrupta a valorii proprietatilor imobiliare si a actiunilor au dus la diminuarea cu o treime a averii medii acumulata de cei mai instariti chinezi, marcand astfel momentul primei scaderi din ultimii sapte ani.

Primii 50 de bogati ai Chinei au ajuns sa aiba acum in medie o avere de 2,43 miliarde de dolari, in scadere de la 3,63 miliarde de dolari, media averilor estimata in anul 2007, potrivit unui clasament anual realizat de Hurun.

Criza financiara internationala l-a adus din nou pe primul loc pe Huang Guangyu, in varsta de 39 de ani, care detine o avere estimata la 6,3 miliarde de dolari. Huang Guangyu este poreclit in China „Macelarul preturilor”, ca urmare a discount-urilor generoase practicate in Gome, imperiul sau de retail pentru electro-casnice. Huang a ocupat pozitia fruntasa in acest top de inca doua ori.

Yang Huiyan, in varsta de 27 de ani a fost detronata din pozitia fruntasa, dupa ce valoarea actiunilor sale detinute la Country Garden (dezvoltator imobiliar) a „cazut in gol”. Averea personala a doamnei Yang Huiyan a ajuns astfel de la 17,5 miliarde de dolari estimati anul trecut, la numai 4,9 miliarde de dolari in prezent.

De asemenea, Zhang Yin, prima femeie care s-a clasat prima in topul averilor din China, in anul 2006, a pierdut acum 8,4 miliarde de dolari, din cauza scaderii cu 86% a actiunilor companiei Nine Dragons Paper, a carei presedinte este.

Alte doua personalitati marcante ale sectorului imobiliar din China sufera mult de pe urma crizei financiare internationale. Xu Rongmao, presedintele companiei Shimano a pierdut 4,4 miliarde de dolari, in timp ce Zhang Li, care ocupa functia de co-presedinte al companiei imobiliare Guangzhou R&F, a pierdut 3,6 miliarde de dolari.

Potrivit clasamentului realizat de Hurun, in china sunt acum 101 persoane care au o avere de cel putin un miliarde de dolari, in scadere fata de anul trecut, cand erau inregistrate 106 persoane ce detineau o astfel de avere.

Sursa: Telegraph